Hrvatska: Peta optužnica protiv Sanadera

Uz Sanadera, optuženi su bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, mesar i bivši poslanik HDZ-a Stjepan Fiolić i glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević
87 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 12:32h

Protiv bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) je podigao i petu optužnicu koja se odnosi na slučaj Planinska, prenosi agencija Hina, pozivajući se na izvore iz zagrebačkog Županijskog suda.

Optužnica je na sud stigla juče kasno poslijepodne, potvrdio je Hini portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

"Optužnica je dodijeljena sudiji Zoranu Luburiću, koji će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a potom kroz nekoliko nedjelja sazvati sjednicu optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o njenoj osnovanosti", kazao je Devčić ne želeći govoriti o sadržaju nove optužnice protiv bivšeg premijera.

O optužnici se za sada ništa nije moglo doznati u USKOK-u, koji je o četiri ranije podignute optužnice protiv Sanadera javnost obavijestio putem svojih službenih intenet stranica.

Fiolić je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo. Sanader je, kao i u ostalim slučajevima, u istrazi odbacio ove optužbe

Mediji javljaju da su, nakon petomjesečne istrage, uz Sanadera optuženi bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, mesar i bivši poslanik HDZ-a u parlamentu Stjepan Fiolić i njegovo preduzeće "Mesnice Fiolić" i glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević.

USKOK tvrdi da je Fiolić prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković i Mlinarević, čije je preduzeće vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos, pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko - na 79,9 miliona.

Istraga se vodila i protiv stalnog sudskog vještaka Mata Bitange koji je napravio procjenu, no otkrilo se da je glavnu ulogu imao Mlinarević koji se našao u optužnici.

Mediji su već ranije objavili da je Čobanković u istrazi sve priznao rekavši da je radio na izričit zahtjev Sanadera, te kako je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o previsokoj cijeni. Pretpostavlja se da se nagodio s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora.

Sanader se tereti da je u užem kabinetu vlade "pogurao" sklapanje spornog posla, pa je vlada na zatvorenom dijelu sjednice 2. april 2009. odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sjutradan i zbog kojeg je, tvrde u USKOK-u, državni budžet oštećen za najmanje 26,4 miliona kuna (više od 3,5 miliona eura) u korist Fiolićevog preduzeća.

Fiolić je nakon hapšenja u aprilu ove godine priznao prodaju zgrade po povećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega.

No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 miliona kuna (oko 2.275.000 eura) odnio Sanaderu, na njegov zahtjev.

Takođe, Fiolić je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je, kao i u ostalim slučajevima, u istrazi odbacio ove optužbe. Njegovi branitelji nisu bili dostupni za komentar.

Protiv bivšeg premijera ranije su podignute optužnice u slučajevima "Hypo", "Ina-MOL", "Fimi media" i "HEP-Dioki".

Bonus video: