Dačić: Ako Balkan znači krv i med dosta je bilo krvi

„Ovo će biti vlada budućnosti, a ne vlada okrenuta prošlosti,“ rekao je Dačić
56 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 06:55h

Ivica Dačić, koji bi danas trebalo da preuzme dužnost premijera Srbije, obećao je da će ubrzati napore Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da mu je dosta podjela iz prošlosti.

„Ovo će biti vlada budućnosti, a ne vlada okrenuta prošlosti,“ rekao je Dačić, predstavljajući program u parlamentu.

Kazao da će osnovni cilj biti da se ojačaju temelji Srbije i da u ostvarenju tog cilja okupe i objedine najumnije ljude.

Raspravu u Skupštini Srbije je trajala do zore, a glasanje o novoj vladi, čiju okosnicu čine naprednjaci i socijalisti, je zakazana za danas u podne.

„Prioritet nove vlade je ekonomski oporavak zemlje. Svi ostali ključni ciljevi ove vlade, kao što su evropska budućnost Srbije, rješavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi, zavisiće od toga da li smo sposobni da obezbijedimo ekonomski opstanak naše zemlje“, kazao je Dačić u ekspozeu koji je trajao oko sat.

On je rekao da je ubrzanje evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU cilj nove vlade Srbije.

Ponovio je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ali da je potrebno sprovesti sve što je prethodna vlada dogovorila u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je naglasio da će nova vlada poštovati autonomiju Vojvodine i sarađivati sa pokrajinskim vlastima.

Srbija se, dodao je, zalaže za bezbjednost, stabilnost i dobre odnose na zapadnom Balkanu, kao i za to da se svi nesporazumi i otvorena pitanja moraju r ješavati u duhu mira i saradnje.

„Ako kažu da riječ Balkan znači krv i med dosta je bilo krvi, vrijeme je da osjetimo i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja. Svima“, poručio je.

Vlada Ivice Dačića biće 12. od uvođenja višestranačja a sačinjavaće je predstavnici koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Nova vlada Srbije imaće 17 ministarstava, kao i četiri kancelarije: za Kosovo, ljudska i manjinska prava, crkve i vjerske zajednice i dijasporu.

Potpredsjednici vlade biće Aleksandar Vučić (SNS) zadužen za odbranu i bezbjednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić (URS) za evropske integracije, Jovan Krkobabić (PUPS) i Rasim Ljajić (SDPS). Vučić će biti i ministar odbrane,

Ljajić ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ministri iz SNS biće i Nikola Selaković na čelu Ministarstva pravde, Zorana Mihajlović kao ministar energetike razvoja i zaštite životne sredine, Milan Bačević zadužen za Ministarstvo rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja, Goran Knežević koji vodi Ministarstvo poljoprivrede i Bratislav Petković kao novi ministar kulture i informisanja.

SNS je dva resora prepustila nestranačkim ličnostima i to - Ministarstvo spoljnih poslova karijernom diplomati i bivšem ambasadoru na Kipru i u Japanu Ivanu Mrkiću, i ministarstvo sporta - šahistkinji Alisi Marić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić će voditi ministarstvo za građevinu i urbanizam.

Koaliciji oko SPS pripali su još i Ministarstvo zdravlja, koje će voditi Slavica Đukić Dejanović, Ministarstvo saobraćaja, koje će voditi Milutin Mrkonjić i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čijem je čelu Žarko Obradović.

Ministar finansija i privrede biće lider URS Mlađan Dinkić, a URS je dobio i resor regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave koji vodi Verica Kalanović.

Još jedan član vlade je lider SDA Sulejman Ugljanin kao ministar bez portfelja zadužen za Kancelariju za održivi razvoj.

Galerija

Bonus video: