Šveđani deportuju 1.000 građana BiH zbog lažnih zahtjeva za azil

EK je najavila da bi mogla da preispita uspostavljeni bezvizni režim prema BiH i zemljama regiona u slučaju masovnog priliva državljana ovih zemalja u EU
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 17:02h

Švedske vlasti će u Bosnu i Hercegovinu deportovati oko 1.100 njenih građana koji su u toj skandinavskoj zemlji na osnovu lažnih tvrdnji zatražili azil, rekao je za medije u BiH sekretar ministra bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić, kojivodi Monitoring tim zadužen za praćenje primjene bezviznog režima.

"Švedska će vratiti svih oko 1.100 građana koji su nezakonito tražili azil. Svima njima će biti odbijen zahtjev i biće deportovani u vrlo kratkom roku", rekao je Dautbašić.

Vlasti Kraljevine Švedske nedavno su upozorile da je povećan broj građana BiH koji traže azil, ali da ne postoji način da ih dobiju.

Dautbašić je dodao da je već deportovano stotinjak državljana BiH, rekavši da očekuje da u sljedećih mjesec dana u BiH budu izručeni svi preostali državljani.

"Treba naglasiti da će mnogi od njih čak dobiti i zabranu ulaska u zemlje Šengena i to u trajanju od tri do pet godina", kaže Dautbašić.

Prema njegovim riječima, izgledi da građani BiH dobiju azil u Švedskoj su nikakvi.

"Nema teoretske šanse da bilo koji državljanin BiH dobije azil, budući je naša zemlja zvanično sigurna zemlja i njenim građanima takvi zahtjevi neće biti pozitivno riješeni", rekao je Dautbašić.

Evropska komisija najavila je da bi mogla da preispita uspostavljeni bezvizni režim prema Bosni i Hercegovini i zemljama regiona u slučaju masovnog priliva državljana ovih zemalja u EU.

Bonus video: