DESETINE HILJADA LJUDI SE OKUPILO ISPRED VLADE

Protest u Makeodniji protiv promjene imena: Pristalice desnice traže prijevremene izbore

"VMRO-DPMNE neće podržati promjenu Ustava da bi se ustanovila promjena ustavnog imena.Vrlo smo jasni oko toga", rekao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski na skupu
72 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2018. 09:51h

Desetine hiljada pristalica opozicione nacionalističke desnice u Makedoniji protestovalo je ispred zgrade vlade protiv promjene imena zemlje i zatražili prijevremene izbore.

Konzervativna stranka VMRO-DPMNE, koja je vladala od 2006. do 2017, sazvala je demonstracije navodeći da je ljevičarska vlada preduzela "apokaliptične" poteze tokom svojih oko godinu dana, koliko su na vlasti.

Vođa stranke Hristijan Mickoski rekao je sinoć na protestu da je ovo početak kraja sadašnje vlade i zatražio održavanje prijevremenih izbora u martu i aprilu iduće godine, dok bi se u međuvremenu formirala tehnička vlada.

Poslije višegodišnje bokade u grčko-makedonskom sporu oko imena pregovori između dvije strane spektakularno su napredovali posljednjih mjeseci i makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras navode da su spremni da zaključe taj spor.

Premijer Zoran Zaev došao je na vlast u maju 2017. poslije 11 godina vladavine konzervativaca u jeku duboke političke krize izazvane skandalom prisluškivanja iz 2015.godine.

Konzervativci kažu da je njegova vlada nesposobna, da je uništila privredu, smanjila plate i penzije i dozvolila cvjetanje korpucije.

"VMRO-DPMNE neće podržati promjenu Ustava da bi se ustanovila promjena ustavnog imena.Vrlo smo jasni oko toga", rekao je Mickoski na skupu.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, visoki zvaničnik vladajuće Socijaldemokratske stranke rekao je prije protesta da je ljevičarska vlada provela svoju godinu na vlasti radeći na ponovnoj izgradnji Makedonije poslije 11 godina vladavine kozervativaca.

Makedonija i Grčka vode višedecenijski spor oko imena Makedonije koje Grčka tvrdi implicira aspiracije za zauzimanje istoimene sjeverne grčke provincije.

Zbog spora oko imena Grčka blokira Makedoniju i njen pristup NATO i Evropskoj uniji, a aktuelna vlada pokušava da nađe rješenje s Grčkom.

Galerija