Ban Ki-mun stigao u posjetu Hrvatskoj

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun danas poslije podne doputovao je u Zagreb u okviru turneje po zemljama jugoistočne Evrope
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.07.2012. 15:55h

Ban Ki Mun je u Zagreb stigao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Džefrijem Feltmanom i najviše pozicioniranim Hrvatom u sistemu UN-a, pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem.

Danas poslije podne Ban Ki-mun će u zagrebačkoj Starogradskoj većnici održati predavanje povodom 20. godišnjice hrvatskog članstva u UN-u, poslije čega će posjetiti Školu narodnog zdravlja "Andrija Štampar" nazvanu tako u čast Andrije Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i prvog predsjednika generalne skupštine SZO u Ženevi 1948. godine.

Tokom večeri Ban Ki-mun će se u prostorijama UN-a sastati s osobljem UN-ovih agencija u Hrvatskoj. Nakon toga putuje na Brione gdje će se sjutra sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i šeficom diplomatije Vesnom Pusić.

Sjutra uveče on i predsjednik Josipović otvoriće filmski festival u Puli, a tokom nedjelje za njega će biti organizovan izlet u centralnu Istru.

Hrvatska je u UN primljena 22. maja 1992. aklamacijom Generalne skupštine nakon što su je prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima i sve tadašnje članice EU, Rusija i SAD.

Krajem maja, na godišnjicu priznanja, održan je skup u Zagrebu na kome je predstavnica UN-a u Zagrebu podsjetila na Banove riječi da je aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko nadmašio njenu veličinu, a da je uspješno pretvaranje od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je pruža drugima veliko dostignuće.

Ban Ki-mun je danas, susretom sa najvišim slovenačkim zvaničnicima u Ljubljani, otpočeo šestodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu, u okviru koje će posjetiti i Srbiju 23. jula.

Bonus video: