"Politika" preko noći promijenila vlasnika: DS bi da pokori sve medije

50 odsto udjela u toj kompaniji kupila je od njemačke grupacija VAC firma „Ist medija grup” registrovana u Moskvi
78 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 08:12h

List "Politika" ima novog vlasnika - 50 odsto udjela u toj kompaniji kupila je od njemačke grupacija VAC firma „Ist medija grup” registrovana u Moskvi. Vijest je objelodanila Srpska napredna stranka, ocjenjujući da je skandalozno što je prodaja 50 odsto vlasništva obavljena „preko noći” i netransparentno.

SNS optužuje Demokratsku stranku da stoji iza odluke o prodaji udjela VAC-a i da time narušava medijsku slobodu, piše Politika.

Povodom vijesti oglasio se i UNS koji traži od još aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića, ministra kulture Predraga Markovića i zamjenika premijera Ivice Dačića da obavijeste javnosti o okolnostima ove „skandalozne transakcije”.

UNS navodi da je, prema njihovim saznanjima, Miroslav Bogićević, jedan od finansijera DS, povezan sa „Ist medija grup” i da je mjesecima nagovještavano da će upravo on finansirati kupovinu "Politike".

Novi vlasnik polovine „Politike” nije poznat srpskoj javnosti, a na ruskim biznis sajtovima navedeno je da je „Ist medija grup” osnovana 29. januara ove godine sa sjedištem u ulici Arhangelski pereulok broj 9 u Moskvi i da je vlasnik Uroš Stefanović.

Vlasnik preostalih 50 odsto vlasništva beogradskog dnevnika ostala je „Politika - Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost”.

SNS: Prodaja "Politike" je skandalozna

Podsjećanja radi, njemački VAC je početkom aprila ponudio državi da otkupi njenih 50 odsto vlasništva u „Politici” za 4,7 miliona eura i preuzimanje „određenih obaveza”, ne precizirajući kojih.

VAC je još prije dvije godine najavio povlačenje iz Jugoistočne Evrope, a već su prodali svoje kompanije u Makedoniji i Bugarskoj.

SNS u saopštenju navodi da je „skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji 'Politika' preko noći, bez ičijeg znanja, netransparentno, promijenila vlasnika”.

Ta stranka je uz saopštenje redakcijama dostavila i kopiju izvještaja Agencije za privredne registre o novoj vlasničkoj strukturi novinske kuće „Politika a.d.”, u kome je navedeno da se u Registar privrednih subjekata registruje promjena podataka kuće „Politika”.

Prema tom rješenju, izbrisano je poslovno ime „OST HOLDING GMBH”, a upisano je „OOO East Media Group”, čija je adresa u Moskvi i navodi se da je njen udio 50 odsto.

Gušenje medijskih sloboda

"SNS pita da li iza te zakulisne radnje stoje Miroslav Bogićević i Dušan Petrović ili možda Božidar Đelić, kao i da li DS misli da sve novine u Srbiji, poput 'Blica', treba da budu njeno partijsko glasilo”, piše u saopštenju naprednjaka.

Prema SNS, u pitanju je „još jedan pokušaj DS da uguši medijsku slobodu u Srbiji”.

Uz napomenu da je stanje u medijima već katastrofalno, što blokira napore Srbije da se približi EU, SNS je zatražila od nadležnih državnih organa da po hitnom postupku saopšte ko stoji iza moskovske kompanije „OOO East Media Group” i kako je „u gluvo doba noći, krajnje perfidno, izvršena promjena vlasništva 'Politike', novinske kuće u kojoj država ima 50 odsto udjela”.

Udruženje novinara zaprepašćeno

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je zaprepašćeno saznanjem da je dnevni list „Politika” „krišom i preko noći promijenio vlasnika”.

Kako se navodi u saopštenju, udio njemačkog VAC-a u vlasništvu „Politike” od pedeset posto prodat je „iza leđa javnosti do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup sa sjedištem u Moskvi, čiji je direktor izvjesni Uroš Stefanović”.

UNS podseća da je „Politika” važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu tako što je zadržala polovinu vlasništva i „zlatnu akciju” u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dijela.

UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik Ist media grupe i odakle potiče novac za ovu kupovinu.

Bonus video: