Davanje mandata Dačiću je povratak Miloševićevih saveznika na vlast

Zapadne diplomate privatno ostaju zabrinute koliko će nova vlada biti posvećena napredovanju Srbije ka članstvu u EU
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 12:34h

Davanje mandata lideru socijalista Ivici Dačiću da formira novu srpsku vladu označava povratak bivših saveznika Slobodana Miloševića na vlast, što bi moglo da ugrozi proces evropskih integracija Srbije, ocjenjuje danas američka agencija AP a sa tim se velikim dijelom slažu i evropske novinske agencije.

AP piše da je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat za formiranje vlade što označava povratak bivših saveznika Slobodana Miloševića na vlast, prvi put nakon svrgavanja srpskog autokrate 5. oktobra 2000. godine.

Iako Nikolić i njegovi nacionalisti tvrde da su sa antizapadnjačkog stava prešli na zagovaranje približavanja EU, nova vlada kojom dominiraju nacionalisti će, po svemu sudeći, usporiti približavanje Srbije EU i ojačati ruski uticaj na Balkanu, ocjenjuje AP.

Dačić, portparol Slobodana Miloševića u ratnim godinama, piše dalje AP, okrenuo je leđa demokratama kada su mu nacionalisti ponudili premijersku funkciju.

"U ironičnom obrtu, povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika uslijedio je tačno 11 godina od dana kada su tada vladajuće demokrate izručile Miloševića Haškom tribunalu. Nova koalicija najnoviji je udarac za lidera demokrata Borisa Tadića, koga je na predsjedničkim izborima u maju pobijedio Tomislav Nikolić", zaključuje AP.

U ironičnom obrtu, povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika uslijedio je tačno 11 godina od dana kada su tada vladajuće demokrate izručile Miloševića Haškom tribunalu

Zapadne diplomate, kako piše Rojters, iako će vjerovatno dati šansu novom bloku, privatno ostaju zabrinute koliko će nova vlada biti posvećena napredovanju Srbije ka članstvu u EU i poboljšanju odnosa sa susjedima na Balkanu.

Agencija Frans pres podsjeća da je Dačić dobio mandat nakon što su njegovi socijalisti prekinuli pregovore sa bivšim saveznicima u odlazećoj vladi, Demokratskom strankom bivšeg proevropskog predsjednika Borisa Tadića.

Bonus video: