Dačić i Nikolić vode Srbiju u EU?

Nikolić očekuje da mu Dačić zatraži mandat za formiranje vlade, javila je Radiotelevizija Srbije
12 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 20:10h

Srbija je blizu formiranja koalicione vlade sedam nedjelja nakon parlamentanih izbora.

Lokalni mediji su objavili da su dogovor postigle Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

SNS je pobijedila na izborima 6. maja a Tomislav Nikolić je 20. maja pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora. Oni, međutim, nisu uspjeli da formiraju vladu jer se SPS prvobitno dogovorila da vlada sa Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića.

„Politika“ je u srijedu objavila da su socijalisti odustali od tog dogovora i odlučili da formiraju koaliciju sa naprednjacima i URS Mlađana Dinkića.

Prema tom dogovoru, lider socijalista Ivica Dačić bi bio šef nove vlade.

On je izjavio da još nije prihvatio ničiju ponudu za formiranje vlade i da je ključni problem kakvu će poziciju u njoj imati koalicija oko SPS-a, odnosno da li će je voditi ili samo biti u njoj.

„Nisam prihvatio nikakvu ponudu i predlog, nego smo je primili k znanju, a stranački organi će donijeti odluku“, rekao je novinarima u Beogradu odlazeći ministar unutrašnjih poslova, odgovarajući na pitanje da li će prihvatiti ponudu SNS da bude predsjednik buduće vlade.

Nikolić očekuje da mu Dačić zatraži mandat za formiranje vlade, javila je Radiotelevizija Srbije.

„Postoje nagovještaji da bi sjutra Dačić mogao da dođe da mi pruži dokaze kako je formirana skupštinska većina i da zatraži mandat za formiranje vlade. Tako sada stvari stoje, koliko sam ja obaviješten“, rekao je Nikolić.

To je dobro zato što bi svako drugo odugovlačenje značilo beskrajno mnogo lošeg i gubitak vremena kojeg Srbija ima jako malo, dodao je Nikolić.

Upitan hoće li naprednjaci voditi buduću vladu, Nikolić je odgovorio da ne zna i da je to „pitanje za naprednjake“.

Nakon izbora za predsjednika Srbije, Nikolić je rukovođenje SNS-om predao Aleksandru Vučiću.

Zamjenik predsjednika DS-a Dragan Đilas izjavio je da da je njegova stranka „potrošila“ 50 dana na formiranje vlasti sa SPS i da je pošteno i da je stvar pristojnosti da socijalisti kažu šta je problem.

„Pošteno je nakon četiri godine saradnje da SPS izađe pred javnost i pred DS sa zahtjevom da Ivica Dačić bude premijer, pošteno je i da zahtijeva da se svi ekonomski resori prepuste na upravljanje Mlađanu Dinkiću, pa da onda svi zajedno znamo na čemu smo“, poručio je Đilas u pisanoj izjavi medijima.

Iz URS-a je saopšteno da još nisu donijeli odluku o ulasku u bilo koju vladu.

„Od nas matematički ne zavisi nijedna vlada, ko god da je vodi - DS, SNS, ili SPS“, poručeno je iz URS.

„Laž je ono što kaže zamjenik predsjednika DS Dragan Đilas da smo navodno tražili sve ekonomske resore. On bi zbog toga trebalo da se stidi, kao i zbog činjenice da su posljednjih šest godina, kadrovi DS upropastili javne finansije i Srbiju doveli do ivice bankrota“, ističu u URS.

Liberal Čedomir Jovanović, koji je u međuvremenu rekao da je napustio pregovore o formiranju vlade, optužio je Dačića da se ponaša „neodgovorno prema zemlji“.

„Dačić je dva mjeseca provocirao LDP i mene, kako bi dobio alibi za odlazak na Nikolićevu stranu, što mislim da je neodgovorno i prema Nikoliću i Tadiću“, kazao je Jovanović, gostujući na B92.

Rojters ocjenjuje da će dogovor SNS i SPS-a, ako bude potvrđen, izazvati zabrinutost za put Srbije u Evropsku uniju s obzirom na to da je Brisel sumnjičav prema tome koliko je iskrena želja nacionalista da se pridruže tom bloku i da li će sprovesti teške reforme koje su preduslov za članstvo.

Diplomate kažu da se EU, koja je u martu dodijelila Srbiji status kandidata za članstvo, nadala da će lider DS-a i bivši predsjednik Boris Tadić, postati premijer u koaliciji sa socijalistima, marginalizovati Nikolića kao predsjednika i zadržati zemlju na proevropskom putu.

Buduća vlada će, kako navodi Rojters, morati da se uhvati u koštac sa deficitom koji prelazi 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda – što je najviši nivo koji je dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom, i naslijediti javni dug veći od 50 odsto BDP-a, te nezaposlenost od oko 25 odsto.

SNS daje Dačiću i Dinkiću sve osim spoljne politike

SNS je insistirala kod SPS da, ukoliko učestvuje u vlasti, njoj pripadnu resori u vezi sa spoljnim poslovima, odnosno sve što je vezano za odnose s međunarodnom zajednicom, objavio je „Blic“.

„Ukoliko buduću vladu budu formirali SNS-SPS-URS, vlast će biti podijeljena tako što će unutrašnja politika biti prepuštena SPS i URS“ navodi list i dodaje da su naprednjaci praktično izabrali resore u kojima imaju najmanju odgovornost, s obzirom na to da manje zavise od njih a više od međunarodnih partnera.

„Sva životna pitanja i finansije bile bi na SPS i URS, a to znači i mnogo veću odgovornost,“ kazao je sagovornik „Blica“.

Socijalisti, ukoliko pristanu na ovu koaliciju, osim premijerskog mjesta, ne dobijaju značajno više nego što je to slučaj u eventualnoj vladi sa demokratama (policiju, obrazovanje, zdravstvo), dok bi se želje praktično najviše ispunile URS-u, koji bi dobio sve ekonomske resore, a što demokrate nisu spremne da daju, naveo je „Blic“.

Bonus video: