Rama: "Velika Albanija" bila opravdanje za etničko čišćenje

Albanski premijer je kazao da je vrijeme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju
180 pregleda 11 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Shutterstock
Edi Rama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2018. 08:01h

Premijer Albanije Edi Rama ocijenio da Kosovo ima najviše standarde manjinskih prava i da se ne mogu porediti odnos prema Srbima na Kosovu i Albanaca u Preševu.

Rama je, u diskusiji na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači" u Beču, kazao da je Kosovo bezbjedno mesto za Srbe i druge narode, piše Tanjug.

"Kosovo je danas svijetli primjer poštovanja prava manjina. Ne može se porediti kako se tretiraju Srbi na Kosovu i Albanci u Preševu. Kosovo ima najviše standarde, a tek iza njega idu ostali", poručio je on.

Na istom događaju Rama je govorio i o velikoj Albaniji, rekavši da je vrijeme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i Kosovo uđu u Evropsku uniju. "Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje", tvrdi albanski premijer.

Inače, na promociji knjige pojavili su se i protivnici nezavisnosti Kosova, koji knjigu o Tačiju vide kao propagandu NATO i savezništva sa OVK. Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger obratio se prisutnima i izrazio čuđenje da jedna institucija poput Diplomatske akademije daje prostora osobi čija je prošlost sumnjiva.

On je ukazao da se na Kosovu i dalje događaju napadi na Srbe i kritikovao što na skupu nije bilo riječi o zločinima tokom rata, već je prikazana samo jedna strana. Podsjetio je da je OVK, koju je vodio Tači, bila i u SAD tretirana kao teroristička organizacija.

Bonus video: