Eksplozija granate: Nesreće se dešavaju, ali ne ginu pitomci često na ovakav način

U nesreći su poginuli Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole
63 pregleda 10 komentar(a)
nesreća, Srbija, Foto: Blic.rs
nesreća, Srbija, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 19.06.2012. 09:17h

Ekplozija zaostale granate u kojoj su dva kadeta poginula na "Pasuljanskim livadama" posljedica je višestrukih propusta na vojnom poligonu, a za nesreću je prvenstveno odgovoran ljudski faktor, ocijenili su vojni analitičari u autorskim tekstovima u "Politici".

Dva mlada života su izgubljena zbog višestrukih propusta na poligonu, u lancu komande, kontrole i discipline

Lazanski smatra da se ekslozija mogla spriječiti, kao i da lanac grešaka i propusta u tragediji zapravo ide od nadležnih ekipa, koje su poslije bojevog gađanja morale da pregledaju teren gde su padale granate i obave evidenciju i deaktiviranje svakog neesklodiranog ubojnog sredstva.

On je naglasio da onaj ko je gađao iz bacača granata nije mogao da vidi i da pamti šta je eksplodiralo na cilju, a šta nije, i da su zato potrebni pirotehničari.

Komanda poligona je, prema njegovom mišljenju, morala da, uoči svakog dolaska pitomaca i vojnika na obuku vrši redovne i periodične preglede poligonskog prostora, bez obzira na to da li je riječ o lokacijama gde se koriste ubojna sredstva ili ne.

Lazanski je naveo i da se u svakoj armiji u svijetu dešava da na poligonima zaostanu neeksplodirana sredstva i da izazovu nesreće, ali, kako tvrdi, nije baš čest slučaj da na ovakav način poginu pitomci Vojne akademije.

"Pitomac je vjerovao da je teren čist ili uopšte nije ni znao da je to prostor gdje su ranije bile mete. Da li je taj prostor bio uopšte adekvatno obilježen?"

"Pitomac je vjerovao da je teren čist ili uopšte nije ni znao da je to prostor gdje su ranije bile mete. Da li je taj prostor bio uopšte adekvatno obilježen?", upitao je Lazanski.

Prema njegovim riječima, pitomac je granatu donio među kolege, a ona je eksplodirala u u visini ruku, jer, da je bila na zemlji, efekti ekplozije ne bi bili tako strašni.

Analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra nije tragična slučajnost, već proizvod sistemske greške i neznanja. On je naveo i da je na jučerašnjoj konferenciji za štampu načelnik Vojne akademije general major Mladen Vuruna rekao da je grupa neposrednih oficira u Akademiji udaljena sa dužnosti "do okončanja istrage", ali prema riječima Stojadinovića, Vuruna "nije rekao šta je sa njegovim položajem, jer očito da obuka na Vojnoj akademiji nije bila dobra".

Srbija: Nakon pogibije kadeta, suspendovane starješine >>>

Prema njegovom mišljenju, nema rješenja ako se odgovornost za nesreću ne podijeli od osnove do vrha, uključujući ministra odbrane i načelnika Generalštaba, a kako tvrdi, u srpkom političkom haosu to je teško podijeliti.

Povrijeđeni kadeti van životne opasnosti

Načelnik VMA brigadni general Marijan Novaković rekao je da su svi povrijeđeni kadeti koji su preživjeli nesreću na vojnom poligonu "Pasuljanske livade" van životne opasnosti i da su povrede profesionalno sanirane u bolnici u Ćupriji.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je imena dvoje kadeta koji su u ponedjeljak ujutro poginuli u eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu ''Pasuljanske livade''.

To su Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole, navodi se u saopštenju i dodaje da su teže povrijeđeni kadeti Tanja Milošević (24) iz Lebana i Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada.

Lakše povrede zadobili su kadeti Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca, Slobodan Petrović,(24) iz Vlasova, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (24) iz Šapca.

Četvoro povrijeđenih kadeta preveženo je iz Opšte bolnice u Ćupriji helikopterom na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, a ministar odbrane Dragan Šutanovac posjetio je povrijeđene kadete u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Zdravstveno stanje povrijeđenih je stabilno, a istraga će utvrditi ko je odgovoran", rekao je ministar Šutanovac nakon posjete kadetima, i dodao da će odgovorni za nesreću "biti najstrože kažnjeni", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Povrijeđene kadete na VMA su obišli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Bonus video: