"Imamo porodicu - hiljadugodišnji hrvatski san"

Očekuje se jako obezbjedjenje policije iako posljednjih godinama na paradama nisu zabeleženi veći incidenti
61 pregleda 1 komentar(a)
gej parada zagreb, Foto: Vecernji.hr
gej parada zagreb, Foto: Vecernji.hr
Ažurirano: 16.06.2012. 11:33h

U Zagrebu će danas biti održana 11. Zagreb Pride pod sloganom "Imamo porodicu-hiljadugodišnji hrvatski san".

Organizatori su istakli da se i ovom povorkom, koja će proći centralnim gradskim ulicama, želi upozoriti da lezbejke, gejevi, biseksualaci, transrodne, interseksualne i kvir osobe imaju pravo da svoje živote urede onako kako žele. I ovom povorkom žele da istaknu da ne prihvataju poruke u kojima se navodi da njihove porodice ne postoje.

Predviđeno je da povorka izmedju 15 i 16 časova prodje centralnim zagrebačkim ulicama, a program će, kao i ranijih godina, biti održan u parku Zrinjevac.

Očekuje se jako obezbjedjenje policije iako posljednjih godinama na paradama nisu zabeleženi veći incidenti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je podržao gej paradu, juče je primio organizatore i izrazio uvjerenje da će sve proteći u najboljem redu.

"Bilo mi je ugodno razgovarati, naučio sam i o problemima i o mogućnostima rješavanja. Vjerujem da će se, kao što smo čuli od naše Vlade, uskoro pristupiti izradi odgovarajućeg zakona", rekao je Josipović.

Prošle subote održana je druga gej parada u Splitu koja je, za razliku od prve, prošla bez incidenata. Povorku u kojoj je bilo više od 500 učesnika, obezbedjivalo je oko 900 policajaca.

Bonus video: