Hrvatska: Bivši ministar ide u zatvor zbog korupcije

Petar Čobanković, bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede priznao je krivicu i nagodio se s tužiocima da će odslužiti 1-godišnju bezuslovnu zatvorsku kaznu
4 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 20:14h

Petar Čobanković, bivši hrvatski ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede ide u zatvor na godinu dana, javio je portal zagrebačkog "Večernjeg lista".

Ministar u vladi Iva Sanadera je priznao krivicu u aferi "Planinska" i nagodio se sa tužiocima da će odslužiti jednogodišnju bezuslovnu zatvorsku kaznu.

Riječ je aferi iz aprila 2009. godine, kad je hrvatska vlada po dvostruko većoj cijeni od realne (oko 8.200.000 eura) kupila zgradu mesara Stjepana Fiolića u Zagrebu.

Zbog sumnje u malverzacije, zbog kojih je državni budžet Hrvatske oštećen za blizu 3 i po miliona eura, pod istragom je i tadašnji premijer Ivo Sanader zbog sumnje da je zloupotrijebio svoj položaj time što je "presudio" oko kupovine zgrade.

Fiolić nije zgradu prodao direktno Ministarstvu, nego je najprije uzela "Hypo-Leasing Kroatien", s kojom je vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na oko 8.200.000 eura

Pod istragom je takođe i mesar Stjepan Fiolić, koji je i bivši HDZ-ov poslanik u državnom parlamentu.

Sporna je kupovina zgrade od 2.700 kvadratnih metara koja je pripadala kompaniji "Mesnice Fiolić" i Centru za reprodukciju.

Fiolić nije zgradu prodao direktno Ministarstvu regionalnog razvoja, nego je najprije uzela "Hypo-Leasing Kroatien", s kojom je hrvatska vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na oko 8.200.000 eura.

Lizing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo budžetski trošak za PDV, kamate i druge troškove lizinga.

Odluka o kupovini donesena je na zatvorenoj sjednici vlade 2. aprila 2009. godine.

Kako se to pokazalo u više slučajeva koji su ispali sporni, sjednicu vlade u trenutku izglasavanja vodila je (tada njena potpredsjednica) Jadranka Kosor.

"...Tko bi gori, eto je doli...": Čobanković i Sanader - nekad u državnom vrhu, sada u državnom zatvoru

Kosor je prema procjeni USKOK-a (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) samo tehnički provela Sanaderov aranžman.

Galerija

Bonus video: