Austrija ustupila Hrvatskoj postupak protiv Sanadera

"Postupak će se voditi u Hrvatskoj", izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA portparol austrijskog državnog tužilaštva za istraživanje privrednog kriminala i korupcije Martin Ulrih
1 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.05.2012. 17:36h

Austrijsko pravosuđe je ustupilo Hrvatskoj postupak zbog pranja novca protiv bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera nakon što je hrvatsko pravosuđe prihvatilo odgovarajući zahtjev državnog tužioca za istraživanje privrednog kriminala i korupcije u Beču, objavilo je danas to austrijsko državno tužilaštvo.

"Postupak će se voditi u Hrvatskoj", izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA portparol austrijskog državnog tužilaštva za istraživanje privrednog kriminala i korupcije Martin Ulrih.

Jedna banka iz Tirola podnijela je u decembru 2010. prijavu zbog sumnje da je izvršeno pranje novca, nakon što je utvrdila da se na bankovnim računima Sanadera ili nekog od članova njegove porodice nalazi iznos od 1,3 miliona eura.

Sanaderova je obrana međutim tvrdila da je riječ o "novcu što koji je Sanader zaradio prije svoje političke karijere".

Sanader takođe odbacuje optužbe da je umiješan u aferu vezanu za korušku banku Hypo Alpe Adria, odnosno da je u tom slučaju primao proviziju.

Austrijsko državno tužilaštvo za istraživanje privrednog kriminala i korupcije početkom godine je zatražilo od hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj vezan sa sumnju u pranje novca. Austrijsko pravosuđe smatra da slučaj treba dalje da se vodi u Hrvatskoj, obzirom da je djelo za koje se Sanader sumnjiči počinjeno u Hrvatskoj gdje se i on sada nalazi.

Ukoliko Sanader u Hrvatskoj bude oslobođen optužbi, slučaj će biti okončan i za austrijsko pravosuđe, pojasnila su pravosudna tijela u Beču.

Bonus video: