Dačić: Dogovor o vladi prije drugog kruga izbora

Dok drugi pričaju o ucjenama, pitam - koje su garancije za situaciju u kojoj mi podržimo nekog kandidata, a oni naprave poslije međusobnu vladu?
1 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta
Ivica Dačić, Foto: Beta
Ažurirano: 08.05.2012. 08:07h

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da nikoga ne ucjenjuje podrškom u drugom krugu predsjedničkih izbora, već "smatra logičnim da jedan član vladajuće koalicije ima predsjednika, a drugi premijera".

Na pitanje kada će otpočeti pregovori o budućoj vladi, Dačić je za današnji "Blic" odgovorio da je politički korektno da prvo razgovara sa svojim partnerima Draganom Markovićem i Jovanom Krkobabićem, ali i da se o svemu izjasne i stranački organi.

"Već tokom ove nedjelje pristupamo našim unutrašnjim dogovorima kako bismo donijeli odluku o daljim koracima", rekao je Dačić.

On kaže da će SPS prvo razgovarati sa DS i Borisom Tadićem, ali da, kako je kazao "nije prihvatljivo da mi pružimo podršku, a da se o vladi razgovara poslije izbora".

Na pitanje od čega zavisi njegova podrška u drugom krugu predsjedničkih izbora, lider SPS-a je kazao da treba svemu prići bez nervoze.

"Ali politički odnosi su se promijenili. DS i SNS su dosta izgubili, a mi smo udvostručili, za nas je glasalo više od pola miliona građana i ovo jeste politička realnost. Mi pitanju podrške i buduće vlade ne pristupamo nekorektno", kazao je Dačić.

Mi sigurno ne možemo biti u vladi koja bi imala ekstremne političke stavove poput da je RS genocidna tvorevina ili s druge strane da treba da se prekinu svi odnosi sa EU

On je dodao da smatra da je postizanje dogovora o vladi značajno, "ne samo jer budući predsjednik treba da predloži mandatara, već i jer bi to pomoglo zajedničkom kandidatu na izborima".

"Dok drugi pričaju o ucjenama, pitam - koje su garancije za situaciju u kojoj mi podržimo nekog kandidata, a oni naprave poslije međusobnu vladu? Da sam ja ušao u drugi krug, da li bi mene neko podržao bez dogovora o vladi? Siguran sam da ne bi", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će insistirati na tome da premijersko mjesto dobije SPS, Dačić kaže: "Ako bi kandidat koga mi podržimo pobijedio na izborima, potpuno je logično da on predloži našeg kandidata za premijera. Ne govorim personalno, o meni ili kome drugom iz naše koalicije, već principijelno", pojasnio je on.

Dva cilja: Kosovo i EU

Na pitanje šta će biti presudno za SPS i njegovu podršku, Dačić kaže da je za njega presudno da ta vlada "ima dva cilja koja smo postavili kao ključne - očuvanje nacionalnog i državnog interesa, i tu mislim na KiM i EU integracije".

"Mi sigurno ne možemo biti u vladi koja bi imala ekstremne političke stavove poput da je RS genocidna tvorevina ili s druge strane da treba da se prekinu svi odnosi sa EU", nastavio je on.

Na pitanje kako doći do koalicije, lider SPS Ivica Dačić kaže da nije govorio o pojedinačnim strankama da li bi ili ne bi s nekim, "već da pojedini stavovi tih partija ne mogu i ne treba da budu politika vlade".

Bonus video: