Mesić pod istragom zbog kupovine stanova

Riječ je o dva stana veličine 46 i 106 kvadratnih metara, prepisanih na ime Mesićeve supruge, a kupljeni su poslije prestanka njegovog predsjedničkog mandata
0 komentar(a)
mesic, Foto: Arhiva Vijesti
mesic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.04.2012. 07:27h

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu o porijeklu novca kojim je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić platio luksuzne stanove u vrijednosti od više od 250.000 eura, objavili su hrvatski mediji.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Nova TV je navela da je USKOK otvorio predmet i da su u toku pripreme za istragu, a neki mediji javljaju da policija provjerava navode iz anonimne kaznene prijave o ovom slučaju.

Nova TV je u "Dnevniku" podsjetila da je Mesić za nešto manje od dva miliona kuna u gotovini kupio stanove prije nešto više od dvije godine i da nikad nije htio da otkrije ko je prijatelj koji mu je pozajmio novac.

Riječ je o dva stana veličine 46 i 106 kvadratnih metara, prepisanih na ime Mesićeve supruge, a kupljeni su poslije prestanka njegovog predsjedničkog mandata. Kako je prenijela Hina, on na kraju mandata nije imao toliko novca.

Upitan da prokomentariše ovaj slučaj, Mesić je za Novu TV rekao da u "tome nema nikave istine". Hrvatska televizija prenijela je i dvije ranije Mesićeve izjave o kupovini stanova, kada je, na pitanje ko su prijatelji koji su mu pozajmili novac, on odgovorio da ne bi bilio korektno da objavi njihova imena.

"To ću jednog dana reći, ali mislim da nema potrebe sada opterećivati hrvatsku javnost", kazao je Mesić u izjavi 2011.

Bonus video: