Prvi monitoring izvještaj o Hrvatskoj pozitivan

U Izvještaju pak stoji i "da neki prvi koraci hrvatske vlade izazivaju zabrinutost", a precizira se da se to odnosi na Zakon i sprečavanju konflikta interesa
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 19:23h

Evropska komisija objavljuje u utorak prvi monitoring izvještaj o Hrvatskoj, kojim se ta zemlja svakih šest mjeseci prati do članstva koje je najavljeno za 1. juli 2013.

Hrvatska se poziva da uspostavi "nultu toleranciju na korupciju". Zemlja se indirektno kritikuje zbog nedavne odluke Milanovićeve Vlade da u upravne odbore javnih kompanija imenuje ministre ili visoke partijske zvaničnike.

U Izvještaju stoji "da neki prvi koraci hrvatske vlade izazivaju zabrinutost", a precizira se da se to odnosi na Zakon i sprečavanju konflikta interesa.

Međutim, iako javnost u Hrvatskoj očekuje da budu navedene INA ili Hrvatska elektroprivreda, monitoring izvještaj nije pomenuo o kojim se kompanijama radi.

Zagreb se poziva da sve delikatne zakone prodiskutuje sa Evropskom komisijom.

Takođe, Hrvatska se poziva da nastavi reforme u domeni reforme sudstva, specijalno oko kompetencije, nezavisnosti i efikasnosti sudova.

Ali, ton prvo monitoring izvještaja Evropske komisije o Hrvatskoj je u cjelini pozitivan, uočava se "napredak" i konstatuje da je zemlja "na dobrome putu".

Naredni monitoring izvještaj biće objavljen na jesen u isto vrijeme kad i izvještaji o napretku za zemlje kandidate.

Bonus video: