Sanader umiješan u još jednu aferu?

Sanaderova braniteljka Jadranka Sloković izjavila je novinarima da njen klijent nije bio na ispitivanju zbog tog slučaja i da ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 13:58h

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader umešan je u još jednu aferu - malverzacija oko prodaje jedne poslovne zgrade hrvatskoj vladi, zbog kojih je sinoć uhapšen vlasnik lanca mesara i bivši poslanik HDZ-a Stjepan Fiolić, saznaju danas hrvatski mediji.

Županijski sud u Zagreb odredio je Fioliću jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke. Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala tereti Fiolića za malverzacije u prodaji poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, čime je državni budžet oštećen za 26,4 miliona kuna (3,52 miliona evra).

Kancelarija na internet stranici nije navodila inicijale osumnjičenih, već samo starost, ali je u istražnom nalogu navedeno da je 59-godišnji prvoosumnjičeni sklapanje štetnog ugovora o kupovini nekretnine branio na užem kabinetu vlade

Pored Fiolića, Kancelarija je pokrenula istragu i protiv bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petra Čobankovića, najvjerovatnije i protiv bivšeg premijera Sanadera, kao i jednog sudskog vještaka, pišu mediji. Uz četvoricu osumnjičenih za zloupotrebe položaja i ovlašćenja i podsticanja na zloupotrebe, Kancelarija tereti i jedno preduzeće.

Kancelarija na internet stranici nije navodila inicijale osumnjičenih, već samo starost, ali je u istražnom nalogu navedeno da je 59-godišnji prvoosumnjičeni sklapanje štetnog ugovora o kupovini nekretnine branio na užem kabinetu vlade. Mediji nezvanično saznaju da je Čobanković već bio na ispitivanju, kao i da je za taj slučaj teretio Sanadera protiv koga se vodi već nekoliko postupaka zbog korupcije.

Sanaderova braniteljka Jadranka Sloković izjavila je novinarima da njen klijent nije bio na ispitivanju zbog tog slučaja i da ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga.

Sanader i Fiolić su se, kako saznaju mediji, dogovorili da će vlada odobriti kupovinu nekretnine u vlasništvu dve kompanije po ceni znatno većoj od tržišne, kako bi jednoj od njih pribavili znatnu materijalnu korist.

Na osnovu procjene i prema uputama Sanadera, Čobanković je putem stručnih službi pripremio predlog vlade o kupovini nekretnine finansijskim lizingom i zaključivanju ugovora s kompanijom u iznosu od osam miliona evra

Zatim su od Čobankovića zatražili da njegovo ministarstvo obavi pripreme na osnovu kojih bi vlada kupila nekretninu za potrebe tog ministarstva po ceni znatno većoj od tržišne. Fiolić je od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine znatno veća od stvarne, a što je i prihvaćeno.

Na osnovu procjene i prema uputama Sanadera, Čobanković je putem stručnih službi pripremio predlog vlade o kupovini nekretnine finansijskim lizingom i zaključivanju ugovora s kompanijom u iznosu od osam miliona evra. Kancelarija tvrdi da je Čobanković znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njene stvarne vreijdnosti, a o tome je obavijestio Sanadera koji je na užem kabinetu vlade obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za ministarstvo regionalnog razvoja.

Nakon toga je vlada u aprilu 2009. odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenom preduzeću pribavljena korist od najmanje 26,4 miliona kuna na štetu budžeta.

Bonus video: