Sanader: Optužnica je kontruisana i ne smatram se krivim

Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona eura
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 10:46h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kao pravna osoba, izjasnili su se danas na sudu u Zagrebu da se ne smatraju krivim za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije Fimi-media, po kojoj je afera i dobila ime."Optužnica je kontruisana i ne smatram se krivim ni po jednoj od tačaka optužnici", rekao je prvooptuženi Sanader poslije čitanja optužnice i dodao da će to dokazati tokom sudskog postupka.

Osim Sanadera i HDZ-a, kojeg zastupa advokat Damir Sesvečan, krivicu je na početku suđenja odbacio i bivši portaporl HDZ-a i vlade Ratko Maček.Kao što su to već učinili na pripremnom ročištu, krivicu su priznali bivši funkcioneri HDZ-a, rizničar Mladen Barišić, nekada bliski Sanaderov saradnik, i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica "Fimi-media" Nevenka Jurak, te njena privatna firma, kao pravna osoba.Oni se, međutim, nisu nagodili sa tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lonccar-Papeš osuđena je na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Odbrana predložila oko 200 svjedokaČitanjem optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je počelo suđenje u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, a na optuženičkoj klupi prvi put se našla jedna stranka i to ona koja je donedavno bila na vlasti, a sada najveća opoziciona.

Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona eura

Odbrana je predložila oko 200 svjedoka, a tužilaštvo oko 350, ali će se o tome odlučiti tokom postupka.

Očekuje se da će tokom suđenja biti ispitana i aktelna šefica HDZ-a i bivša premijerka, koja je naslijedila Ivu Sanadera, Jadranka Kosor, ali i brojni političari, preduzetnici i ekstradanjaci koji su navodno dobijali novac iz crnog fonda HDZ-a.

Bonus video: