Albanija: Bura poslije objavljivanja "Majn kampfa"

Objavljivanje "Majn kampfa" u Albaniji izazvalo je oštra reagovanja, a zajednica Jevreja u ovoj balkanskoj zemlji je najavila da će podnijeti tužbu protiv izdavača nacističkog manifesta Adolfa Hitlera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 19:33h

"Svjestan sam slobode javnog izražavanja i toga da se u ovo vrijeme sve može objaviti. Ali i pored toga 'Majn kampf' nije trebalo objaviti", ističe Dritero Agoli, jedan od funkcionera Saveza albanskih pisaca i umjetnika, prenose lokalni mediji.

Vlasti su kaznile izdavača sa 750 eura zbog nepoštovanja autorskih prava, ali knjiga nije zabranjena .

"Izdavanje 'Majn kampfa' treba da posluži kao upozorenje budućim generacijama da opet ne ponove isto ludilo", ističe se u predgovoru "Majn kampfa" koji se nedavno prvi put pojavio u Albaniji. Knjiga se prodaje za 16 eura i interesovanje je veliko.

Knjiga je u javnosti izazvala različita reagovanja. Po jednima "Majn kampf" nije trebalo objavljivati jer je to propaganda nacističke idelogije zbog čega su stradali milioni ljudi u svijetu.

"Ta knjiga je donijela mnogo bola i smrti... Adolfa Hitlera i njegovih sledbenika se treba sjećati kao divljaka i ništa više", ističe se u mnogobrojnim reagovanjima.

Drugi, međutim, smatraju da će objavljivanje "Majn kampfa" doprinijeti da se bolje razumije nacistička ideologija. Ona neće imati nekog većeg uticaja na širu javnost.

Udruženje Jevreja u Albaniji je osudilo objavljivanje knjige i najavilo da će podnijeti tužbu da se "Majn kampf" zabrani.

Bonus video: