Hrvatska zakonom regulisala zanimanje dadilja

Posao dadilje, naime, nije bio zakonom definisan, a nije bio ni zabranjen, premda se to zanimanje u svijetu regulisalo prije 20 do čak 50 godina, kažu u Udruženju dadilja
114 pregleda 0 komentar(a)
dadilja, roditelj, Foto: Shutterstock.com
dadilja, roditelj, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.03.2012. 13:24h

Hrvatska je zakonom regulisala status dadilja, pa će oni koji se žele baviti tim poslom ubuduće moći da se zaposle legalno.

Profesionalna dadilja u Hrvatskoj će morati da ima minimalno završenu srednju školu, uz dodatan program edukacije koji je verifikovalo Ministarstvo obrazovanja. Uslov će biti i ljekarsko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti kao i potvrda da osoba nije kažnjavana. Dadilje će imati i obavezu najmanje jednog stručnog usavršavanja godišnje, kroz predavanja i radionice, kako bi obnovile licencu, piše Slobodna Dalmacija.

To su najvažnije stavke iz nacrta zakona ministarke socijalne politike i mladih Milanke Opačić. Reguliranje svog statusa, koje će im omogućiti da se legalno zaposle kao dadilje, pozdravljaju i same žene koje se bave čuvanjem djece.

"Do sada je naš status bio nikakav. Posao dadilje, naime, nije bio zakonom definisan, a nije bio ni zabranjen, premda se to zanimanje u svijetu regulisalo prije 20 do čak 50 godina", kaže Vesna Rašić, predsjednica Hrvatskog udruženja dadilja.

Ona navodi da je u Hrvatskoj mnogo pozitivnih primjera čuvanja djece, gdje su dadilje edukovane osobe, ali isto tako, dodaje, ima i žena koje su, na primjer, ostale bez posla ili su u penziji, pa čuvaju djecu kako bi doprinijele kućnom budžetu, a nemaju iskustva u tom poslu.

Rad dadilja sa licencom će, kako predviđa nacrt zakona, nadzirati porodični centri. Cijenu čuvanja djece dadilje bi ugovarale s roditeljima, kojima bi se dio tog iznosa vraćao kroz porezne olakšice ili preko jedinica lokalne samouprave.

Bonus video: