"Srbija nije priznala Kosovo"

"Stavovi koji se čuju iz Vašingtona i Prištine da će ovaj dogovor pomoći u priznavanju nezavisnosti Kosova nisu ispravni", naglasio je Stefanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 12:49h

Srbija nije dogovorom u Briselu priznala nezavisnost Kosova, već je Rezoluciji 1244 dala novi život i potvrdu na međunarodnoj sceni, kaže Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naglasio da je zadovoljan u petak okončanom rundom dijaloga i ponovio da se postignutim dogovorima čuva Ustav i suverenitet Srbije, a da je Rezolucija 12 44 dobila još jednu potvrdu i da je osnažena na međunarodnoj sceni, piše b92.

"Stavovi koji se čuju iz Vašingtona i Prištine da će ovaj dogovor pomoći u priznavanju nezavisnosti Kosova nisu ispravni", naglasio je Stefanović.

On je pojasnio da je mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje je, kako je podsjetio Srbija tražila, potvrdilo da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali da ono nije dalo potvrdu da su Albanci imali pravo na otcjepljenje i da su mogli to i da ostvare.

"Kosovo nije dobilo potvrdu da može da bude nezavisno, već da je moglo da dobije papir od grupe ljudi koja se tu skupila. Oni, doduše, to ne vide na taj način, ali ja to razumijem", rekao je Stefanović .

On je objasnio da će Priština u međunarodnim inicijativama biti zastupljena bez prejudiciranja elemenata državnosti kojih neće biti ni u simboličkom ni u suštinskom smislu.

"Oni će biti predstavljeni kao Kosovo sa fusnotom", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda.

On je dodao da će dva sporazuma, koja nisu potpisana, biti dostavljena skupštini na razmatranje pošto ih usvoji vlada.

Bonus video: