Hrvatska otpušta 5.000 radnika iz javnog sektora

Vlada Hrvartske otpustiće ove godine oko 5.000 ljudi iz javnog sektora kako bi uštedjela 53 miliona eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 19:15h

Otpušteni će biti uglavnom oni koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme ili ugovor o djelu.

Vladine mjere podržali su i vodeći sindikati i poslodavci da se Hrvatskoj "ne bi dogodila sudbina Grčke" i drugih država pred bankrotom.

Sindikalisti su upozorili vladu da otpuštanju treba da prethodi temeljna analiza. Ukazali su da zapošljavanje na određeno mora biti izuzetak, a ne pravilo, jer čak 90 odsto novozaposlenih ima ugovore na određeno vreme.

Predloženim budžetom Vlada, između ostalog, planira uštedu u javnom sektoru od 264 miliona eura, od čega više od polovine ukidanjem posebnih dodataka, zatim oko 52 miliona eura otpuštanjem 5.000 radnika, i još oko 26 miliona eura ukidanjem većine prekovremenih sati.

Predlogom budžeta koji je u ponedjeljak upućen hrvatskom Saboru, previđeno je, kao odgovor na ekonomsku krizu, smanjivanje izdataka većine korisnika budžeta.

Za ovu godinu planirani su rashodi u iznosu od 15,5 milijardi eura što je 445 hiljada eura manje nego prošle godine, iako su stručnjaci upozoravali vladu da mjere moraju da budu još oštrije. Prihodi planirani za ovu godinu iznose oko 14,36 milijardi eura što je 1,4 odsto više nego 2011.

Bonus video: