Carine Srbije: Droga iz Avganistana ulazi preko Kosova

Načelnik Odjeljenja Uprave carina Srbije za suzbijanje krijumčarenja Saša Savković izjavio je da krijumčari droge iz Avganistana sve više izbjegavaju Srbiju, ali da narkotici ulaze preko administrativne linije sa Kosovom.
411 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 16:56h

Načelnik Odjeljenja Uprave carina Srbije Saša Savković je u emisiji "Radar" Radio-televizije Vojvodine rekao da je administrativna linija "izuzetno porozna" i da krijumčari droge, Albanci i Srbi, "saradjuju u tom poslu, jer ekonomska dobit ne poznaje granice, vjeru i nacije".

"Drogu i druge zabranjene robe prenose i pješke i na konjima. Albanci i Srbi iz susjednih sela se maltene dovikuju i javljaju jedni drugima gdje su patrole policije i carine", rekao je zvaničnik Uprave carina Srbije.

On je naveo da će za rad na administrativnoj liniji sa Kosovom Uprava carina Srbije uskoro dobiti motocikle, pa će "lakše hvatati krijumčare".

Savković je istakao da Srbija na "balkanskom putu droge nije više aktuelna" za krijumčare iz Avganistana, jer su ulaskom u Bugarsku, "već u Evropskoj uniji i nastavljaju put dalje".

"Prošle godine na graničnim prelazima postavljeni su skeneri koji omogućavaju brz pregled kamiona koji prevoze heroin u većim količinama i zato krijumčari nemaju razloga da rizikuju i ulaze u Srbiju", istakao je Savković.

On je naveo da će srpska carina uskoro na aerodromima u Beogradu i Nišu postaviti specijalne skenere za pregled i otkrivanje ljudi koji "u utrobi prenose drogu", pošto su je prethodno progutali.

"Na osnovu međunarodne razmjene informacija, prije dvije godine na beogradskom aerodromu otkrili smo Bolivijku, koja je u utrobi prenosila kilogram kokaina. Uz pomoć specijalnih skenera lakše ćemo otkrivati slične slučajeve", rekao je Savković.

Radio-televizija Vojvodine prenijela je i podatke Uprave kriminalističke policije MUP-a da je u Srbiji u 2011. godini zaplijenjeno 1,4 tone narkotika.

Od toga, heroina oko 65 kilograma, marihuane gotovo tonu, oko šest kilograma kokaina, preko pet kilograma hašiša, amfetamina oko pet kilograma i skoro 50 kilograma ekstazija.

Galerija

Bonus video: