Dačić: Zemunski klan više ne postoji

Zemunski kriminalni klan od danas više ne postoji, nakon što je u Španiji uhapšen posljednji odbjegli član te bande Vladimir Milisavljević, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić.
211 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 15:56h

Ivica Dačić je novinarima u Palati Srbija u prisustvu čelnika policije i Žandarmerije Srbije rekao da mu je drago što je zemunski kriminalni klan razbijen za vrijeme njegovog ministarskog mandata, i istakao da je to veliki uspjeh policije.

"Imajući u vidu sumnje u mene, kao ministra unutrašnjih poslova koji dolazi iz Socijalističke partije Srbije, koju su mnogi optuživali da stoji iza kriminalnih grupa i JSO i tako dalje, ponosan sam što su za vrijeme mog mandata uhapšeni svi pripadnici zemunskog klana", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da se "prema iskazima osnovano sumnja" da preostala dva člana zemunskog klana Milan Jurišić i Ninoslav Konstantinović nisu više živi, ali da nema zvanične potvrde o njihovoj smrti.

Ministar je pokazao fotografije uhapšenih Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića, Vladimira Mijanovića i Siniše Petrića.

Bojović i Milisavljević na juše snimljenim fotografijama izgledaju drugašije nego na slikama objavljivanim u medijima i obojica imaju bradu.

Dašić je naveo da je Bojović koristio falsifikovani litvanski pasoš sa lažnim imenom kojim se predstavio španskoj policiji prilikom hapšenja, ali su mu Španci, kako je objasnio Dačić, rekli: "Ne, ti si Luka", i tada je "sve bilo gotovo".

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da su Bojović, Milisavljević i ostala dvojica, uhapšeni u restoranu u Valensiji i da nisu imali vremena da pruže otpor.

Dačić je naveo da postoji sumnja da se Bojović i u Španiji "bavio krivičnim djelima".

Dačić je prisutnima, direktoru policije Miloradu Veljoviću i načelniku Uprave kriminalističke policije Rodoljubu Miloviću, čestitao na hapšenju Milisavljevića i Bojovića, a komandantu Žandarmerije Bratislavu Dikiću sprječavanje bjekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića.

"Sprječavanje bjekstva Kalinića i Milovanovića i hapšenje u Španiji su pokazatelji uspješne koordinacije i rada državnih organa, policije, tužilaštva i Bezbjednosno informativne agencije. Ta saradnja je i dovela do ovako uspješnih akcija", rekao je Dačić.

Najavio je da će pozvati španskog kolegu da mu izrazi zahvalnost zbog uspješne saradnje, kao i da će Veljović pozvati direktora španske policije da posjeti Srbiju.

Tadić:Blizu pobjede nad organizovanim kriminalom

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija na korak od toga da dobije bitku protiv organizovanog kriminala.

„Srbija je danas veoma blizu tome da organizovanom kriminalu zada udarac od kojeg neće moći da se oporavi narednih nekoliko decenija“, podvukao je on.

Povodom vijesti o hapšenju Luke Bojovića i drugih pripadnika organizovanog kriminala, Tadić je rekao da će naša zemlja, ako se pokažu kao tačne još neke informacije o hapšenju i lociranju kriminalaca, pored onih koji su u Sbriji uhapšeni i već osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, biti jedna od rijetkih zemalja u regionu koja je taj problem poraktično stavila pod kontrolu.

Tadić je kazao da Srbija traži izručenje svih koji su uhapšeni u Španiji.

„To je bila akcija koja je koordinisana sa našim službama bezbjednosti, kao i slične akcije drugdje u svijetu“, podsjetio je on.

„Prije tri i po godine kada smo identifikovali ključne probleme, jedan od najvećih je bila kriminalizacija društva. Devedesetih godina je naše društvo, kao i sva društva u regionu bilo kriminalizovano. Kriminal je ušao u sve pore društva. Ušao je u privredu, poljoprivedu, medije, bio u energetici, zdravstvu i čak u obrazovanju i politici. Mi smo onda krenuli u rat protiv organizovanog kriminala“, objasnio je on.

Tadić je ukazao da Srbija već dugo sarađuje sa međunarodnom zajednicom u suzbijanju kriminala.

„Radili smo zaplijenu narkotika zajedno sa međunarodnim bezbjednosnim institucijama već godinama. Mislim da smo postigli izuzetne rezultate. Dobili smo velike međunarodne verifikacije za uspjehe na tom polju“, ocijenio je on.

Tadić je rekao da smatra da će, ukoliko na kraju svi kriminalci, koji su veliki šefovi bandi, budu pohapšeni i osuđeni, imati mnogo veće investicije u Srbiju jer investitori hoće da dođu samo u sigurnu zemlju.

„Vrlo smo blizu da tu stvar dovršimo za naše građane, za našu djecu, a to je da se izborimo sa organizovanim kriminalom“, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: