Makedonija: Zapaljena crkva u selu kod Struge

Region naseljava etnički i vjerski mješovito stanovništvo, a protest islamskih vjernika počeo je poslije Karnevala u selu Vevčani, na kojem su ismijevani islam i Kuran
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 14:28h

U etnički mješovitom selu Labunište, kod Struge u Makedoniji, u ponedjeljak uveče oko 22 sata, zapaljena je pravoslavna crkva.

Incident se dogodio nakon nekoliko dana međuetničkih tenzija u Strugi, gradu na Ohridskom jezeru na jugozapadnoj granici Makedonije prema Albaniji.

Region naseljava etnički i vjerski mješovito stanovništvo, a protest islamskih vjernika počeo je poslije Karnevala u selu Vevčani, naseljenom Makedoncima, na kojem su ismijevani islam i Kuran.

Nakon tog incidenta, albanski žitelji su u Strugi spalili makedonsku zastavu i započeli proteste.

Oni su tom prilikom zatražili od gradonačalnika Opštine Vevčani da se izvini zbog ismijevanja muslimana. Gradonačelnik je odbio da se izvini, uz obrazloženje da nije mogao da kontroliše dešavanja na karnevalu.

Protestanti su od gradonačelnika Vevčana zatražili izvinjenje što je on odbio, uz obrazloženje da nije mogao da kontroliše dešavanja na karnevalu

Muftijstvo Islamske Vjerske zajednice i gradonačelnici Vevčana i Struge pozvali su građane hrišćanske i islamske vjeroispovesti na mir.

Demokratska Unija za integraciju, partija Albanaca iz Makedonije koja je dio koalicione vlade, pozvala je na smirivanje tenzija. Vladajuća VMRO-DPMNE za sad se nije oglašavala.

Politički predstavnici albanskog naroda u Makedoniji reagovali su i na skandiranje makedonskih navijača, koji su na Evropskom prvenstvu u Srbiji bodrili svoju reprezentaciju istovremeno uzvikujući pogrdne parole na račun Albanaca.

Galerija

Bonus video: