Grčka uputila protestnu notu Makedoniji

Zvanična Atina upozorila je Skoplje da su ovakvi postupci opasni i predstavljaju prijetnju za stabilnost u regionu Balkana
58 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija Skoplje kapija, Foto: Beta
Makedonija Skoplje kapija, Foto: Beta
Ažurirano: 26.01.2012. 17:37h

Atina je uputila protestnu notu Makedoniji povodom izgradnje kapije na centralnom trgu u Skoplju, na kojoj je, "između ostalog, prikazano Verginsko sunce i ilustracije iredentistickog sadržaja", saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Šefica Kancelarije za vezu Grčke u Skoplju Aleksandra Papadopulu, u noti koju je uputila makedonskom ministarstvu spoljnih poslova, protestovala je "zbog činjenice da se različitim postupcima konstantno doprinosi političkom krivljenju istorijske stvarnosti, koje se okreće protiv Grčke i ostalih susjednih zemalja".

Zvanična Atina upozorila je Skoplje da su ovakvi postupci opasni i predstavljaju prijetnju za stabilnost u regionu Balkana, koji je u prošlosti već platio visoku cijenu za nacionalizam, navodi se u protestnoj noti.

Grčka je pozvala Makedoniju da ispravi propuste načinjene oko podizanja sporne kapije.

Atina i Skoplje su u višegodišnjem sporu oko zvaničnog imena Makedonije, jer Grčka insistira da se naziv "Makedonija" odnosi na istoimeni sjeverni grčki region.

Bonus video: