Euleks: I Rusima vadili bubrege na Kosovu

Suđenje optuženim za ta djela je pri kraju, a rusko tužilaštvo raspolaže dokaznim materijalom iz sopstvene istrage
59 pregleda 0 komentar(a)
Trgovina organima, Foto: Imemc.org
Trgovina organima, Foto: Imemc.org
Ažurirano: 19.01.2012. 15:21h

Portparol Euleksa Nikolas Hoton potvrdio je danas navode ruskih istražnih organa u ruskim medijima da se među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici "Medikus" na Kosovu nalaze i državljani Rusije.

Hoton je za Radio Dukađini potvrdio kao tačno pisanje ruskih medija da su dvojici državljana Rusije u klinici "Medikus" na Kosovu uklonjeni bubrezi.

"Mogu da potvrdim da su u optužnici u slučaju Medikus, dvije osobe iz Rusije identifikovane kao žrtve u ovom slučaju. Njima su uklonjeni bubrezi i taj slučaj je dio istrage tužilaštva“, rekao je Hoton.

Portparol Euleksa je takođe potvrdio izjavu drugog sekretara ruske kancelarije u Prištini, Sergeja Žarkog koji je izjavio za Radio Dukađini da su upravo zvaničnici Euleksa informisali Moskvu o ilegalnoj transplantaciji organa izvađenih Rusima na Kosovu.

"Euleks i tužilaštvo su bili u stalnom kontaktu sa vlastima u Moskvi da bi obezbijedili pravnu pomoć o ovom slučaju", rekao je Hoton.

Potvrđena umiješanost vrha kosovske vlastiMoskovski list "Komersant" naveo je da su ruski istražni organi zvanično saopštili da se među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici Medikus na Kosovu nalaze i državljani Rusije, kao i da je ruska istraga potvrdila umiješanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima.

Suđenje optuženim za ta djela je pri kraju, a rusko tužilaštvo raspolaže dokaznim materijalom iz sopstvene istrage

Prema pisanju tog lista, suđenje optuženim za ta djela je pri kraju, a rusko tužilaštvo raspolaže dokaznim materijalom iz sopstvene istrage koji prema zahtjevu ruskog Ministarstva spoljnih poslova treba da bude upučeno Euleksu koji vodi istragu.

Žrtvama, među kojima su i državljani Srbije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Bjelorusije obećano je po 15.000 eura za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena mnogo manja suma, iako je utvrđeno da su njihovi organi za transplataciju prodati na crnom tržištu po cijeni od 80.000 do 100.000 eura.

Bonus video: