Sanaderovi su mjesečno trošili 10.000 eura više nego što su zaradili

Otkriveno je da u raznim bankama u Hrvatskoj četvoročlana porodica bivšeg premijera i roditelji njegove supruge imaju čak 73 računa
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Dailytportal.hr
Ivo Sanader, Foto: Dailytportal.hr
Ažurirano: 17.01.2012. 19:30h

Čak 78 bankovnih računa sa ukupno 11 miliona kuna finansijska su sredstva, gotovina i vrijednosni papiri, kojima je raspolagala porodica bivšeg hrvatskog premijera u trenutku njegovog hapšenja u Austriji krajem 2010. godine, objavio je Jutarnji list.

Tokom istrage, istražitelji USKOK-a provjeravali su imovinu šire porodice Sanader, obuhvativši među ostalima i njegovog tasta i taštu Iva i Karmelu Šarić.

Kako saznaje Jutarnji, stručnjaci su izračunali razliku od čak 20 miliona kuna između prihoda porodice Sanader i imovine i troškova.

Otkriveno je da u raznim bankama u Hrvatskoj četvoročlana porodica bivšeg premijera i roditelji njegove supruge imaju čak 73 računa, a pet ih je u Austriji.

Ostale austrijske banke nijesu željele da daju podatke o mogućim računima šire porodice Iva Sanadera. tražene podatke ili će taj zahtjev odbiti.

Ivo Sanader imao je najmanje računa, samo sedam, Mirjana Sanader imala je 11 otvorenih računa, njena majka devet, a otac 12 bankovnih računa. Najviše su ih imale kćerke Bruna je imala 14, a Petra čak 20 računa. Riječ je o tekućim i žiroračunima, depozitnim i štednim te deviznim računima.

Ivo Sanader imao je najmanje računa, samo sedam, Mirjana Sanader imala je 11 otvorenih računa

I ovakvo zatečeno stanje od ukupno 11 miliona kuna “plusa” istražiteljima USKOK-a bilo je dovoljno da prilikom podizanja optužnice u aferi Fimi-Media jasno ukažu na nesrazmjernost u prihodima i imovini Sanaderovih.

Jutarnji napominje i kako spomenutih 11 miliona kuna na računima nije sva imovina porodice Sanader, jer su tu uključene nekretnine, umjetničke slike, automobili...

Bonus video: