Sanaderu prijeti tužba i za malverzacije oko struje

Sanaderu se već sudi za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije Hipo banke, i uzimanje deset miliona eura mita od mađarske kompanije MOL
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.01.2012. 13:20h

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro bi mogao biti optužen i za učešće u nelegalnoj prodaji struje šibenskom kombinatu TLM-u i mostarskom Aluminiju, pri čemu je Hrvatska elektroprivreda, po sumnjama istražilaca, oštećena za 600 miliona kuna (79,7 miliona eura).

Sanaderu se već sudi za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije Hipo banke, i uzimanje deset miliona eura mita od mađarske kompanije MOL za preuzimanje Ine, a podignuta je i optužnica u slučaju Fimi medije preko koje su se punili crni fondovi HDZ-a.

Po pisanju Večernjeg lista, Sanader bi već narednog petka, zbog nelegalne prodaje struje, mogao da iznese svoju odbranu pred istražiocima Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Sanadera konkretno sumnjiče da je bivšeg vicepremijera Damira Polančeca, bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka i bivšeg šefa TLM-a Ivana Koštana, podsticao na krivično djelo, odnosno sklapanje štetnog ugovora za HEP.

Kancelarija smatra spornim dva sastanka, održana 5. septembra i 18. decembra 2006. godine, koji su bili neformalni sastanci političara i preduzetnika, a na kojima je Sanader navodno, prema izjavama svedoka, de fakto sam odlučio da se pri sklapanju ugovora TLM-HEP-Aluminij Mostar primjeni formula po kojoj će cijena struje za Mostar biti određena dijelom od 28 odsto cijene proizvedenog aluminijuma.

Objedinjeno suđenje Sanaderu za proviziju od Hipo banke i mito od MOL-a, koje je počelo u novembru 2011. godine, nakon saslušavanja svjedoka prekinuto je do 23. februara kada će biti saslušani preostali svjedoci.

Bonus video: