Mostarske ulice nose imena ratnih zločinaca

U podijeljenom gradu Mostaru pojedine ulice još nose naziv po nacističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata, jer Gradsko vijeće nije donijelo odluku o njihovoj zvanično ulozi
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 16:00h

U podijeljenom gradu Mostaru, u Federaciji BiH, pojedine ulice još nose naziv po nacističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata, jer Gradsko vijeće, uprkos nizu rasprava, nije donijelo odluku o njihovoj zvanično ulozi.

Ti nazivi govore i o podijeljenosti grada na Neretvi, pa su tako, na primjer, na istočnoj strani grada i dalje nazivi iz vremena bivše Jugoslavije, dok su ulice, trgovi i škole u zapadnim gradskim kvartovima preimenovani tokom 1993. i 1994. godine.

Kako je izvijestila “Al-džazira Balkan”, ime zapovjednika zloglasne "crne legije" i ustaškog povjerenika za Bosnu Jure Francetića, kojeg je na tu funkciju lično imenovao Ante Pavelić, još stoji na tabli jedne od mostarskih ulica.

U ulici koja je od 1993. do 1995. bila ratna linija u Mostaru djeluje Omladinski kulturni centar (OKC) Abrašević, gdje se okupljaju mladi Mostara. Centar pokušava, kako se navodi, da produbi letargičnu mostarsku svakodnevicu.

"Iskren da budem, većina ljudi danas i ne zna kako se zovu ulice u većini gradova BiH, jer su nekoliko puta, nakon rata na ovamo, mijenjana imena ulica. Svako rješenje je bolje od postojećeg. Mostar ima toliko zaslužnih pjesnika i umetnika, koji nikom ne bi trebalo da budu sporni", izjavio je tu TV mrežu Robert Jandrić iz OKC Abrašević.

Komunikolog Seid Masnica tvrdi da trenutna situacija s nazivima ulica dodatno podiže ionako visoke tenzije u Mostaru.

"Nazivi ulica u Mostaru samo su jedan od primjera prekida komunikacije i na neki način marginalizacije građana grada Mostara. Pojedinci, odnosno političari na sve moguće načine žele marginalizirati sve one koji su druge nacionalnosti i druge vjeroispovesti zarad tih njihovih ideala, da bi komunikacija u tom kontekstu bila onakva kakva jeste danas", naveo je Masnica.

Iako su više puta pokretane inicijative da Mostar dobije jedinstvene nazive ulica, do toga nije došlo. Čak je i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun tražio da se promijene nazivi ulica, a Gradsko vijeće Mostara je prije sedam godina formiralo i posebnu komisiju koja je trebalo da riješi ovaj problem.

Promijeniti sve odjednom

Ešdaun je otišao, Komisiji, kao i bivšem sazivu Gradskog vijeća je istekao mandat, a problem i danas postoji.

"Iako je bilo pokušaja pojedinačnih promjena ulica, Gradsko vijeće je u prošlom sazivu, a u ovom nije ni pokušavalo, da dođe do pojedinačnih promjena. Stav političkih stranaka je bio da se pojedinačne promjene ne prihvataju, nego da se uzme cijelo gradsko područje i da se sve ulice koriguju“, rekao je Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Dok su političke stranke u gradskoj vlasti godinama vodile tihi rat oko naziva ulica, mostarski umjetnici i građanska udruženja predlagali su da ulice dobiju imena cvijeća, voća ili samo brojeve, kako niko ne bi bio uvrijeđen.

Haos koji vlada mostarskim ulicama nekim je građanima očito dozlogrdio. Dok se politika ne složi, neki od njih te nazive mijenjaju samoinicijativno.

Bonus video: