Republika Srpska želi u Evropsku uniju

"RS je čista u svakom smislu. Ona je politčki lojalna srpskom i drugim narodima koji ovdje žive i tako će i ostati", rekao je Dodik
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 10:32h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je da će RS nastaviti da gradi evropski put Bosne i Hercegovine (BIH) i RS, ali je istakao da je najveći izazov pred ovim entitetom vraćanje izvornih dejtonskih ovlašćenja.

"RS je politički veoma stabilna i institucionalno u punom kapacitetu, nije objekt međunarodnih operacija, postala je partner Evropskoj uniji na evropskom putu BIH", rekao je Dodik u intervjuu Danasu, povodom 20 godina od osnivanja RS.

Politički izazovi za RS, rekao je on, su očuvanje dejtonske pozicije i autonomije koju imamo, kao i prava i nadležnosti koje smo imali.

Dodik odbacuje tvrdnje nevladinih organizacija iz Federacije BIH da je RS "genocidna tvorevina", pošto prije 20 godina kada je formirana u BIH nije bilo rata, niti organizovanih ekcesa.

"Formiranje RS je bilo opravdano i to je uzvišen čin. RS je čista u svakom smislu. Ona je politčki lojalna srpskom i drugim narodima koji ovdje žive i tako će i ostati", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su odnosi Srbije i RS odlični, a on je lično zainteresovan da Srbija bude što jača.

Bonus video: