Irski model za Kosovo?

Republika Irska ne priznaje podjelu teritorijalnog integriteta (ostrva), a ipak je članica Evropske unije, rekao je Tadić.
638 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 19:53h

U rezgovoru za makedonski list Dnevnik predsjednik Srbije, Boris Tadić, predložio je da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model, čime bi se ubrzao proces pristupanja Srbije Eurospkoj uniji. Republika Irska ne priznaje podjelu teritorijalnog integriteta (ostrva), a ipak je članica Evropske unije, rekao je Tadić.

Irski ustav govori o ujedinjenju Irske (...) jedino mirnim sredstvima i uz demokratski izražen pristanak većine naroda obiju jurisdikcija, (Republike) Irske i Sjeverne Irske (u sastavu Velike Britanije), rekao je Tadić. Spomenuo je i druga rješenja za teritorijalne prepirke u Evropi, kao što je npr. problem južnog Tirola.

Predsjednik Srbije odbacio je mogućnost podjele Kosova i opet pozvao na donošenje održivog rješenja za Kosovo, koje je nezavisnost proglasilo 2008., što Beograd ne priznaje. Srbija nema iluzije da bi mogla da vratiti Kosovo u državni sistem Republike Srbije na način na koji je to bilo prije 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rješenja, rekao je Tadić.

Bonus video: