Merkelova: Srbija da ukine paralelne institucije

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u Prištini da očekuje od Srbije da za dobijanje kandidature uspostavi robnu razmjenu s Kosovom i da ukine paralelne strukture.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 16:23h

"U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmjenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu paralelne strukture", rekla je Merkelova poslije sustreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem na prištinskom aerodromu.

Ona je dodala da u Prištini ne želi da govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je kosovskom premijeru prenijela šta Priština treba da uradi.

Naime, Merkelova je Prištini poručila da mora djelovati odgovorno u smislu mirnog rješavanja svih problema, kao i da je važno da prištinske vlasti sarađuju sa Euleksom i to ne samo na papiru.

Na sjeveru Kosova je potrebno, kako je dodala, da se prije svega uspostave "razumni oblici" odnosa, a kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Merkelova je istakla da je potrebno primijeniti dogovore i navela kao primjer zajedničku carinsku kontrolu, u čijem sprovođenju i kosovska strana treba da da svoj doprinos.

Dobrodošlica Merkelovoj (bilbord u Prištini)

"Vjerujemo da demokratsko Kosovo predstavlja dobar doprinos miru u regionu, a budućnost cijelog regiona je u EU", ponovila je Merkelova i dodala da je sa Tačijem razgovarala kako se što brže može doći do tog cilja.

Kosovo i vladavina prava

Njemačka kancelarka je podvukla da je važno da Kosovo postane transparentno i da uspostavi vladavinu prava.

Merkelova je doputovala u Prištinu kako bi obišla njemačke vojnike u sastavu Kfora, koji, kako je rekla, daju bitan doprinos miru u regionu.

Tači je izjavio da je kosovska vlada već dosta učinila u procesu evropskih integracija i obećao da će Priština "ispuniti sve zadatke" koji se postave pred nju.

"Kosovo je odlučno da zaključi istorijsko poglavlje konflikata. Budućnost je važan dio identiteta Kosova. Ne želimo dozvoliti da nas istorija drži kao taoce. Moramo biti dio EU i NATO", rekao je Tači, dodajući da trećina stanovništva Kosova već živi u EU.

Prema njegovim riječima, Kosovo je u dijalogu sa svim susjedima, pa tako i sa Srbijiom, a dijalog, kako je podvukao, je jedino rješenje za probleme, posebno u odnosima sa Srbijom.

S tim u vezi je Tači rekao da se dogovori postignuti u dijalogu moraju poštovati i pozvao Beograd da to učini.

Nastavak rada na vladavini prava glavni je prioritet Prištine i u tome je važna saradnja sa svim državama u okruženju, izjavio je kosovski premijer i dodao da je Vlada u Prištini riješena da uključi građane sjevera Kosova u te procese, jer je to njegov ustavni zadatak, a oni su, kako je rekao, "naši građani".

Konflikt zakona sa anarhijom

Tači je istakao i da na severu ne postiji konflikt države i građana već zakona sa anarhijom.

Sa druge strane, kosovski premijer Hašim Tači kazao je da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje ima pred sobom. On je naglasio posvećenost Kosova u “zatvaranju poglavlja istorije konflikata i otvarajnu poglavlja saradnje”.

“Kosovo će biti posvećeno dijalogu sa svim susjedima…Dijalog nije samo samo jedan od opcija, već je jedina opcija – komunikacija o pitanjima koja se moraju riješiti u odnosima Kosova i Srbije”, kazao je on.

Tači je takođe istakao da je važno da Srbija sprovede sporazume koji su postignuti u sklopu dijaloga Prištine i Beograda.

On je obećao da će Vlada Kosova sarađivati sa svim građanima na Kosovu u cilju izgradnje “multietničkog, demokratskog i evropskog Kosova”.

“Želimo da obezbijedimo sve afirmativne mogućnosti građanima na sjeveru. Na sjeveru ne postoji konflikt vlade i građana, već konflikt zakona i anarhije”, kazao je Tači.

Bonus video: