Bosni i Hercegovini dogodine prijeti finansijski kolaps

Naredne godine BiH bi trebalo da počne da vraća i kredit Svjetske banke i MMF-a u iznosu od milijardu i 200 miliona eura
0 komentar(a)
Zgrada bosanskog parlamenta, Foto: Wikipedia
Zgrada bosanskog parlamenta, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 15.12.2011. 14:59h

Politička nestabilnost dovela je do toga da bosanskohercegovačka ekonomija na koljenima, javlja Radio Slobodna Europa.

U posljednjih nekoliko mjeseci, zbog neformiranja izvršne vlasti, kreditni rejting je toliko pao da zemlji prijeti "grčki scenarij".

Sve to dovelo je do loše poslovne klime i izražene korupcije na svim nivoima, a ukoliko se ovakav trend nastavi, u narednoj godini Bosni i Hercegovini prijeti financijski kolaps.

Ukupan javni dug Bosne i Hercegovine iznosi oko 4,8 milijardi eura, u što nije uključeno oko milijardu eura po osnovi preuzetih obaveza za infrastrukturu, odnosno izgradnju koridora 5c.

Naredne godine BiH bi trebalo da počne da vraća i kredit Svjetske banke i MMF-a u iznosu od milijardu i 200 miliona eura. Dug je još veći problem jer u ovoj godini budžet BiH nije donesen, niti postoji fiskalni plan za 2012.

"Najveći je problem da se skoro godinu i po apsolutno niko ne bavi problemima ekonomije, privrede, financiranja", kaže profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Hasan Muratović.

Bonus video: