Bugarska izvezla najviše struje u svojoj istoriji

Bugarska je prošle godine izvezla 8,5 milijardi kWh struje u inostranstvo, a izvoz će u ovoj godini biti veći za trećinu, zbog niskih vodnih resursa u susjednim zemljama
0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva Vijesti
struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.11.2011. 11:33h

Bugarska je za devet mjeseci ove godine zabilježila istorijski rekord u izvozu električne energije, a više od 80 odsto struje plasirano je u Grčku, Srbiju i Makedoniju.

Direktor Centralne dispečerske uprave, Mitju Hristozov saopštio je da je Bugarska do sada izvezla 9,62 milijardi kilovat sati (kWh) električne energije, dok se do kraja godine očekuje isporuka od 10,5 milijardi kWh.

On je dodao da je proizvodnja struje u Bugarskoj od izuzetne važnosti za region, s obzirom da praktično podmiruje između 40 i 50 odsto potreba za električnom energijom na Balkanu.

Prema njegovim rečima, Bugarska je prošle godine izvezla 8,5 milijardi kWh struje u inostranstvo, a izvoz će u ovoj godini biti veći za trećinu, zbog niskih vodnih resursa u susjednim zemljama.

Hristozov je naveo da je Bugarska tokom ljetnjih mjeseci izvozila dvije hiljade megavata (MW), a da sada prodaje 1,3 hiljade.

“Bugarska se u narednoj godini ne može nadati rekordu u izvozu struje, ukoliko tokom zime ne bude ozbiljnih snježnih padavina”, dodao je on.

Paralelno sa izvozom i u Bugarskoj je od januara do novembra povećana potrošnja električne energije za četiri odsto, a povećanje potrošnje od 2000 kretalo se u rasponu od jedan do 1,5 odsto na godišnjem nivou.

U Bugarskoj je u prvih devet mjeseci registrovano povećanje proizvodnje električne energije 9,5 odsto i ono će za cijelu ovu godinu biti 7,5 odsto veće nego prošle godine.

U ukupnoj proizvodnji struje u Bugarskoj termoelektrane učestvuju sa 43 odsto, hidroelektrane sa 12, nuklearka Kozloduj zadovoljava 33 odsto potreba, dok ostatak nadopunjuju obnovljivi izvori električne energije.

Bonus video: