Šarićev stan u Beogradu najskuplji koji izdaje država Srbija

Najjeftiniji stan izdaje se za 50 eura, ima 20 kvadrata i nalazi se u beogradskoj opštini Čukarica
0 komentar(a)
Oduzimanje jednog od Šarićevih stanova, Foto: Blic.rs
Oduzimanje jednog od Šarićevih stanova, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 24.11.2011. 11:27h

Najskuplji stan koji Srbija trenutno izdaje oduzet je grupi odbjeglog narko-bosa Darka Šarića.

Nalazi se u Beogradu na Paliluli, ima 130 kvadrata, a nakon zapljene, donosi državi 600 eura prihoda mjesečno, piše Blic.

Međutim, na listi Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde nalazi se još jedan Šarićev luksuzan stan od 180 kvadrata. Taj stan, međutim, niko neće da iznajmi, a država plaćanjem dažbina gubi novac.

"Ministarstvo ga besplatno ustupa na korišćenje onome ko nema dom, pod uslovom da novi stanar plaća redovno komunalije", kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

I dok u Srbiji ubiraju i prihode od oduzete imovine, Uprava za imovinu Crne Gore uprkos najavi da će konačno preuzeti staranje nad privremeno oduzetim kompanijama Pljevljaka Duška Šarića i Jovice Lončara, to se nije desilo.

Oduzeto 95 stanova

Na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom, do sada je privremeno ili trajno oduzeto 95 stanova.

Prema saznanjima "Blica", najviše je stanova koji su pripadali bivšem direktoru Elektrodistribucije Branislavu Uskokoviću i narko-bosu Darku Šariću i njegovim saradnicima.

Najjeftiniji stan izdaje se za 50 eura, ima 20 kvadrata i nalazi se u beogradskoj opštini Čukarica, a najskuplji je Šarićev na Paliluli, koji se izdaje za 600 eura mesečno.

Odmah poslije Šarićevog jeste stan u Novom Beogradu od 94 kvadrata - 500 eura.

Građani se plaše

Homen kaže da se do sada kao problem pojavilo to što se građani plaše da uzmu te objekte u zakup jer su nekada pripadali kriminalcima, iako nije bilo nikakvih problema.

"Svi objekti koji su na raspolaganju rentiraju se pod povoljnijim uslovima upravo zato što su nekada pripadali kriminalcima. Jedina nepovoljnost kod zakupa privremeno zapljenjenih stanova jeste ta što oni ne mogu da se izdaju na duže od šest mjeseci jer čekaju na pravosnažnu presudu suda o trajnom oduzimanju", ističe Homen.

Sav novac od rente oduzete imovine ide u humanitarne svrhe.

Bonus video: