Žalba HDZ Vrhovnom sudu zbog blokade imovine

Žalba ne zaustavlja blokadu HDZ-ove imovine, pa ostaje da važi zapis u zemljišnoj knjizi kojom je tražena zabrana prodaje ili opterećenja zgrade na Trgu žrtava fašizma
51 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Gredelj, Foto: 24 sata.hr
Vladimir Gredelj, Foto: 24 sata.hr
Ažurirano: 14.11.2011. 18:17h

Pravni zastupnik Hrvatske demokratske zajednice uložio je žalbu Vrhovnom sudu na rješenje zagrebačkog Županijskog suda o blokadi imovine HDZ zbog optužbi za korišćenje "crnih fondova".

"Očekujem pozitivan ishod žalbe, kao i to da će Vrhovni sud o tome odlučiti u kratkom roku, jer je svako odugovlačenje štetno", rekao je Vladimir Gredelj novinarima, ističući da je stranačka imovina, odnosno zgrada centrale HDZ na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu stečena legalno prije 2003. godine.

Stranka je osumnjičena da je preko agencije "Fimi medija" i na druge načine iz državnih preduzeća "isisavala" desetine miliona kuna i punila crne fondove koje je koristila za finansiranja predizbornih kampanja.

"U nalogu za proširenje istrage u slučaju "Fimi medije", stoji da je novac koji je prosleđivan tadašnjem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu završio u crnim fondovima, ali ne u HDZ-u", ističe Gredelj.

On smatra da je "o sitnišu od 30 miliona kuna (oko četiri miliona eura) za koliko se procijenjuje da je završilo u crnim fondovima odlučivalo tek nekoliko ljudi, a ne cijela stranka koja ima znatno veće prihode", kao i da "u HDZ-u nisu svi sve znali, kako se tvrdi".

Blokada imovine HDZ-a ostaje sve do pravosnažnosti presude u kojoj će se odlučiti da li je HDZ-u pripala nezakonito stečena imovinska korist ili do drugačije odluke Vrhovnog suda koji nema rok u kome mora odlučiti o žalbi.

Žalba ne zaustavlja blokadu HDZ-ove imovine, pa ostaje da važi zapis u zemljišnoj knjizi kojom je tražena zabrana prodaje ili opterećenja zgrade na Trgu žrtava fašizma.

Bonus video: