Sanader odbacio navode iz objedinjene optužnice

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader odbacio je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu navode iz objedinjene optužnice za ratno profiterstvo
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2011. 10:26h

U Županijskom sudu u Zagrebu jutros je počelo novo suđenje Sanaderu po objedinjenoj optužnici za ratno profiterstvo i uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a u zamjenu da toj naftnoj kompaniji prepusti upravljačka prava u hrvatskoj kompaniji Ina.

Sanaderu je ranije počelo suđenje za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 eura) provizije od Hipo banke dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih, ali zbog spajanja dvije optužnica sudjenje formalno počinje ispočetka.

Sanader je u oba slučaja već odbacio krivicu - u slučaju ratnog profiterstva pred sudskim vijećem, a u slučaju mita od Mola pred hrvatskim istražiocima u zatvoru.

Suđenje vodi isto sudsko vijeće kao i proces samo za ratno profitestvo, a predsjedava sudija Ivan Turudić.

Optužnice su spojene na zahtjev Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) zbog ekonomičnosti iako su u procesu za ratno profitesrtvo već saslušana tri svedoka.

Optužnicom je predviđeno da će Sanader, ako bude proglašen krivim, morati da državi vrati protivpravnu imovinsku korist.

Sanader se tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja 1994. i 1995, kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hipo banke o kreditu za diplomatska predstavništva Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

Navodno je primio 3,6 miliona kuna (oko 482.000 eura) provizije od Hipo banke što je on već negirao. U slučaju Ine i MOL-a, Sanader se tereti da je uzeo 10 miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, odnosno da je zloupotrijebio premijerski položaj kako bi omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini.

Navodno je trebalo da dogovori i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine

Bonus video: