Sanader: Ne osjećam se krivim, uvijek sam služio za dobrobit zemlje

Po završetku ročišta Sanaderovi advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović saopštili su da zdravstveno stanje njihovog klijenta uprkos terapiji, nije poboljšalo
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 16:36h

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Županijskom sudu u Zagrebu da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo i uzimanje 3,6 miliona kuna, oko 482.000 eura, provizije od Hipo banke sredinom 1990-ih, dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova.

Današnje ročište je završeno, a nastavlja se sjutra ispitivanjem svjedoka - bivšeg premijera Nikice Valentića i bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Po završetku ročišta Sanaderovi advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović saopštili su da zdravstveno stanje njihovog klijenta uprkos terapiji, nije poboljšalo.

Kako prenosi HRT Prodanović je rekao da će zatražiti zaštitu jer se u medijima pojavljuju izjave svjedoka i prije nego što su svjedočili. Takođe je kazao da će odbrana na sjutrašnjem ročištu pokušati da pobije tezu o ratnom profiterstvu i odgovornost prebaciti na Granića.

Sanader: Bila mi je strana svaka pomisao o uzimanju provizija

Sanader je u sud dovezen kombijem u pratnji dva policijska terenca, na sebi je imao tamno odijelo sa prugastom kravatom, a zbog štake nije imao lisice na rukama

Poslije jednosatne pauze koju je sudija Ivan Turudić odredio zbog odmora nastavljeno je sa predstavljanjem materijalnih dokaza USKOK-a.

Među dokazima je i pismo Alojza Moka Mati Graniću. Snaderovi advokati traže da se u svojstvu tumača ispita profesorica sa Odjeljenja za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu kako bi se rastumačilo da li je Eugen Laksa stvarni ili fiktivni primatelj provizije.

Sanader sudiji: Imam reno 8 iz 1967.

Ustavni sud odbio je žalbu Ive Sanadera na produžavanje istražnog zatvora za dva mjeseca odnosno do 18. oktobra

Sanader je rekao da ima doktorat nauka, zaposlen je u Hrvatskom saboru uz platu oko 16.000 kuna. Od imovine ima udio u dvije hrvatske kompanije, ušteđevinu, "reno 8" iz 1967. i udio u konsalting kompaniji u Austriji.

U Hrvatskoj je sa 47,5 odsto suvlasnik kompanije Alia savjetovanje, suvlasnik firme Perbujac, a u Austriji Prima consultinga.

Ima i zbirku umjetnina, koja je procijenjena na milion i po kuna. Sanader je rekao i da je u JNA imao čin desetara, u Domovinskom ratu bio član Vlade i član kriznog štaba za srednju Dalmaciju i da je, dok je bio intendant HNK u Splitu, dobio čin pukovnika Hrvatske vojske i više odlikovanja.

Sanader je u sud dovezen kombijem u pratnji dva policijska terenca. Na sebi je imao tamno odijelo sa prugastom kravatom, a zbog štake nije imao lisice na rukama.

Sanaderu Ustavni sud odbio tužbu, ostaje u pritvoru

Ustavni sud odbio je žalbu Ive Sanadera na produžavanje istražnog zatvora za dva mjeseca odnosno do 18. oktobra. Ustavni sud se složio da postoji sumnja da je Sanader počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Prihvaćena je ocjena istražnog sudije da bi Sanader mogao pobjeći.

Galerija

Bonus video: