nezavisne novine:

Vehabije čine 5 odsto populacije BiH i djeluju u 17 opština

Vehabije najčešće borave i djeluju u pograničnim djelovima BiH, gdje, kako kažu sagovornici tog lista, uspijevaju da nesmetano sprovode svoje aktivnosti
392 pregleda 0 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.11.2011. 17:04h

Vehabije čine pet odsto bošnjačke populacije u Bosni i Hercegovini, a njihovo djelovanje je koncentrisano u 17 opština, uglavnom ruralnog područja u koja rijetko zalaze mještani i policija, pišu danas banjalučke "Nezavisne novine".

Vehabije najčešće borave i djeluju u pograničnim djelovima BiH, gdje, kako kažu sagovornici tog lista, uspijevaju da nesmetano sprovode svoje aktivnosti.

Tako su svoja uporišta vehabije pronašle na području opština Zenica, Žepče, Kalesija, Travnik, Bugojno, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Brčko, Sarajevo, Mostar, Konjic, Jablanica, Sanski Most, Teslić, Doboj i Doboj Istok.

Vehabijski pokret treba posmatrati kao političku organizaciju, i gdje god da se pojave u svijetu, djeluju po ustaljenoj mapi. Organizuju enklave u ruralnim sredinama, teško pristupačnim

"Mi čujemo podatke da u BiH ima tri hiljade do pet hiljada vehabija. Međutim, nemojte pasti u zabludu. Pokret je puno veći i predstavlja pet odsto bošnjačke populacije. Nisu, naravno, svi teroristi", rekao je Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Komentarišući saznanja "Nezavisnih novina" o krajevima u kojima borave vehabije, stručnjak za bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić podvlači da nije iznenađen što je riječ o pograničnim predjelima.

"To što su u međuentitetskom pojasu nije nimalo slučajno. Vehabijski pokret treba posmatrati kao političku organizaciju, i gdje god da se pojave u svijetu, djeluju po ustaljenoj mapi. Organizuju enklave u ruralnim sredinama, teško pristupačnim. Mještani ih se uglavnom klone, plaše", kaže Ćeranić.

Nema pritužbi građana

S druge strane, nadležni na područjima koja se pominju kao delovanje vehabija, nemaju saznanja da su mještani uznemireni.

Tako Ljerka Stanimirović, portparol Centra javne bezbjednosti Doboj, naglašava da prijava građana u prethodnom periodu nije bilo. I Husejin Smajlović, načelnik opštine Zenica, čija se pojedina naselja takođe pominju kao potencijalna "žarišta" pripadnika vehabijskog pokreta, tvrdi da građani nisu prijavljivali ovakvu pojavu.

"Na sreću, pritužbi građana nije bilo i nadam se da će tako i ostati", naglasio je Smajlović.

To što građani ne prijavljuju vehabije nije ni čudno, jer je poznato da se oni kriju od lokalnog stanovništva

Tako je nedavno zabilježen slučaj u Tesliću, gdje su građani izjavili da vehabije u Kamenici kod ovog grada čak prave probleme tokom obavljanja vjerskih obreda u džamiji.

"Tokom prošle godine zabilježeno je nekoliko okupljanja vehabija na Vučjoj planini, koja se nalazi na granici Teslića, Zenice i Travnika, a koja oni nazivaju 'igrama'", navode izvori bliski policiji.