Županijski sud blokirao imovinu HDZ-a

Pod blokadom se našla i centrala stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a njom će biti obuhvaćeni i računi koje ta stranka ima
0 komentar(a)
HDZ, Foto: Rojters
HDZ, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.10.2011. 21:25h

Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o privremenoj blokadi imovine vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), objavila je Hrvatska telelvizija (HTV).

Odluka o privremenoj blokadi zgrade stranačke centrale u Zagrebu donijeta je na zahtjev Državnog tužilaštva Hrvatske (DORH).

Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izjavila je za Novu TV da nema službenu informaciju o blokadi, ali da to neće omesti HDZ u predizbornoj kampanji.

Prema navodima medija, zgrada je postala sudski zalog za 32 miliona kuna protivrpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ.

Sud je navodno odobrio zahtjev DORH-a u četvrtak nakon što je HDZ obaviješten da je pod istragom zbog nelegalnog finansiranja.

Država se osigurava kako bi, ako se HDZ-u dokaže krivica, mogla naplatiti štetu koju je stranka počinila

Država se osigurava kako bi, ako se HDZ-u dokaže krivica, mogla naplatiti štetu koju je stranka počinila.

Pod blokadom se našla i centrala stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a njom će biti obuhvaćeni i računi koje ta stranka ima. Stranka će, ipak, za potrebe izbora moći da otvori račun na kome sredstva neće biti dirana. Mediji su sinoć naveli da „tužilaštvo za sada nije tražilo blokadu stranačkog računa“.

Stranka pod istragom

Krajem prošle nedjelje potvrđeno je da je ta stranka, kao pravna osoba, pod istragom u sklopu istrage o crnim stranačkim fondovima.

Riječ je o proširenju antikorupcijske istrage u slučaju Fimi media, odnosno izvlačenja na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava. Istraga se u tom slučaju vodi i protiv bivšeg premijera Iva Sanadera, a navodno je istragom obuhvaćeno i nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera HDZ-a.

Predsjednica stranke nije na popisu osumnjičenih

Predsjednica stranke nije na popisu osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsjedničke kampanje 2005.

Dokažu li se sumnje stranci prijeti i do osam miliona kuna kazne, navode hrvatski mediji.

Mediji ocjenjuju da je riječ o novom udarcu vladajućoj stranci uoči parlamentranih izbora 4. decembra.

Bonus video: