Kosor: Ako treba, počećemo iznova

„Uspješna borba protiv korupcije bila je jedan od razloga zašto smo završili pregovore s EU, a mnogi to žele da pretvore u prah i pepeo. To im nećemo dozovoliti“, istakla je Kosor
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 19:44h

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) počeo je istragu protiv vladajuće konzervativne partije HDZ zbog navodnog korištenja crnih fondova za vrijeme bivšeg premijera Iva Sanadera, kazala je juče njegova nasljednica Jadranka Kosor.

„Ovo je izuzetno težak trenutak u životu naše stranke, jedan od najtežih... Međutim, to neće ni za milimetar poljuljati našu borbu protiv korupcije i kriminala“, kazala je Kosor na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama HDZ-a.

Kako je naveo Rojters, pokretanje istrage samo šest nedjelja uoči parlamentarnih izbora, predstavlja još jedan udarac za stranku koja, sudeći prema istraživanjima javnog mnjenja, već zaostaje za opozicijom lijevog centra.

Hrvatski Sabor trebalo bi danas da donese odluku o svom raspuštanju što je uvod u parlamentarne izbore planirane za 4. decembar.

Ovo će biti prvi put da se u Hrvatskoj cijela jedna stranka nađe pod istragom za korupciju.

"Još jedan pokušaj rušenja stranke"

Kosor je ocijenila da je riječ o još jednom pokušaju rušenja vladajuće stranke, ali je istakla da se partija ne boji procesa i da su svi njeni članovi spremni da daju iskaz o tome kako se stranka finansirala.

„Uspješna borba protiv korupcije bila je jedan od razloga zašto smo završili pregovore s EU, a mnogi to žele da pretvore u prah i pepeo. To im nećemo dozovoliti“, istakla je Kosor, dodavši da je upravo HDZ poveo borbu protiv korupcije.

„Ako dođe do daljih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu. Procesa se ne bojimo i, ako treba, možemo se vratiti u baraku na Jarunu i početi iznova, nećemo dopustiti da se stranka uruši“, kazala je Kosor, ponovivši da je HDZ stranka „poštenih, 220.000 ponosnih i časnih ljudi“.

Premijerka je upitala i kako je moguće da tako važne informacije saznaje iz medija i dodala da su mediji strašno naštetili HDZ-u i borbi protiv korupcije objavljivanjem djelova optužnica.

Kosor: Odgovaraću tamo gdje treba

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku iz moralnih razloga budući da je pod istragom njena predsjednička kampanja iz 2005, Kosorova je odgovorila da su to nagađanja.

„Niste vi ni USKOK niti policija da bih vam ja ovdje odgovarala na ta pitanja. Otkrićemo ko medijima daje informacije... a ja ću o svim navodima odgovarati tamo gdje treba“, zaključila je Kosor.

„Niste vi ni USKOK niti policija da bih vam ja ovdje odgovarala na ta pitanja"

„Večernji list“ je ovih dana pisao o proširenju istrage na cijelu stranku, mada je HDZ tek u srijedu o tome dobio zvanično obavještenje od USKOK-a.

USKOK će proširiti istragu protiv Sanadera?

Hrvatski mediji pišu da će USKOK istragu navodno proširiti i protiv bivšeg predsjednika stranke Iva Sanadera, bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, a na spisku osumnjičenih su i bivši glavni sekretar stranke Ivan Jarnjak i bivši portparol Ratko Maček. Kosor navodno nije među osumnjičenima, ali je pod istragom finansiranje njene predsjedničke kampanje 2005. Ukupno se pominje iznos od oko 30 miliona kuna (više od 4 miliona eura).

Sanader, koji se nalazi u zatvoru, i nekoliko njegovih bivših partijskih kolega su već pod istragom zbog nezakonitog trošenja državnog novca za potrebe HDZ-a.

Sanader, koji se neočekivano i bez objašnjenja povukao u ljeto 2009, suočava se sa dva suđenja zbog korupcije. Istrage se vode u još četiri slučaja, među kojima je i stvaranje crnih fondova za HDZ isisavanjem novca iz državnih firmi preko kompanije Fimi media.

Danas počinje prvo suđenje Sanaderu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 eura) provizije od Hipo banke sredinom 1990-ih dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova.

Procesi protiv čovjeka koji je bio na čelu Hrvatske od 2004. do 2009. dio su antikorupcijske kampanje koju sprovodi Kosor

Osim ove, protiv Sanadera je nedavno podignuta i optužnica za primanje 10 miliona eura mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji Ina.

Sanader, koji negira da je uradio bilo šta nezakonito, najviše je rangirani hrvatski političar koji će odgovarati za tako teške optužbe.

Procesi protiv čovjeka koji je bio na čelu Hrvatske od 2004. do 2009. dio su antikorupcijske kampanje koju sprovodi Kosor kako bi ispunila kriterijume za ulazak Hrvatske u EU 2013, nakon što su u junu okončani pristupni pregovori.

Bonus video: