Pokrenuta istraga protiv HDZ-a

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se vodi istraga protiv jedne stranke i to partije na vlasti
0 komentar(a)
Darko Milinović, Foto: Index.hr
Darko Milinović, Foto: Index.hr
Ažurirano: 27.10.2011. 10:00h

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala vodi istragu protiv HDZ-a kao pravnog lica zbog malverzacija u vezi s agencijom Fimi medija preko koje su se isisavale pare iz državnih preduzeća i ministarstava i odlazile rukovodiocima HDZ-a ili u crne fondove stranke.

Proširenje istrage protiv HDZ-a potvrdio je za "Vjesnik" rukovodilac HDZ-a i ministar zdravstva Darko Milinović, ali je jutros izjavio da novinarima nije rekao ništa vezano za pokretanje istrage protiv HDZ-a.

U istrazi se do sad analaziralo ponašanje 17 osoba, a uz HDZ kao pravno lice, novi osumnjičeni su bivši portparol Ratko Maček i bivši generalni sekretar Ivan Jarnjak.

O svemu će govoriti premijerka i šefica stranke Jadranka Kosor koja nije na spisku osumnjičenih jer se istražuje period od 2005. do 2009. godine, ali je sumnjivo finansiranje njene predsjedničke kampanje 2005. godine.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se vodi istraga protiv jedne stranke i to partije na vlasti.

Prije godinu dana bivši šef carine i blagajnik HDZ-a Mladen Barišić priznao je da je svaki mjesec dio novca davao bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a dio je nosio računovođi Branki Pavošević u HDZ, što je ona i potvrdila.

Bonus video: