Hrvatski sveštenik uhapšen zbog pedofilije

Osumnjičeni župnik župe Presvetog Srca Isusovog, koja se nalazi u sklopu Vinogradske bolnice u Zagrebu, razriješen je svih dužnosti do završetka postupka
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 13:52h

Zagrebački sveštenik Mladen Kožina (60) uhapšen je u međunarodnoj policijskoj akciji zbog posjedovanja i preuzimanja dječje pornografije sa interneta, javili su hrvatski mediji.

Sveštenik je osumnjičen da je od 2007. do početka 2010. sa interneta skidao fotografije koje prikazuju obnaženu djecu ili djecu u eksplicitnom seksualnom ponašanju. Međunarodnu policijsku akciju, pod nazivom "Oliver", pokrenuo je britanski Skotland jard.

Zagrebačka nadbiskupija saopštila je da je 12. oktobra obaviještena o istražnim radnjama protiv sveštenika zbog sumnje na kazneno djelo preuzimanja sadržaja sa interneta vezanog za nedolično prikazivanje maloljetnih osoba.

Osumnjičeni župnik župe Presvetog Srca Isusovog, koja se nalazi u sklopu Vinogradske bolnice u Zagrebu, razriješen je svih dužnosti do završetka postupka.

Hrvatski mediji prenose da, prema nezvaničnim informacijama, za sada nema sumnji da je sveštenik, osim pedofilskog sadržaja na računaru, na bilo koji način i lično naudio nekom djetetu.

Među uhapšenima je i Ante Šojat zbog sumnje u posjedovanje fotografija obnažene djece i djece u eksplicitnom seksualnom ponašanju koje je "skinuo" sa interneta.

Šojat se nalazi u jednomjesečnom pritvoru kako ne bi uticao na svjedoke ili uništavao dokaze, dok je Županijski sud u Zagrebu odbio zahtjev tužilaštva da se sveštenik zadrži u istražnom zatvoru.

Bonus video: