ISTINA U INTERESU

Marti: I prije mog izvještaja se znalo o trgovini organima

"Ne može biti pravde bez istine, niti demokratije bez pravde. To je jednostavna jednačina koju ne treba zaboraviti"
0 komentar(a)
Dik Marti, Foto: FoNet
Dik Marti, Foto: FoNet
Ažurirano: 10.10.2011. 17:19h

Specijalni izvjestilac Savjeta Evrope (SE) Dik Marti izjavio je danas da na Kosovu ne može biti uspostavljeno demokratsko društvo bez suočavanja sa istinom o zločinima nad nealbanskim stanovništvom i bez procesuiranja odgovornih za te zločine.

"Ne može biti pravde bez istine, niti demokratije bez pravde. To je jednostavna jednačina koju ne treba zaboraviti", poručio je Marti u u intervjuu švajcarskom portalu "Svisinfo".

Istina je u interesu građana Kosova

Prema njegovim riječima, u interesu građana Kosova je da znaju istinu i da imaju transparentan demokratski sistem.

On je objasnio da je u svom izvještaju o trgovini organima otetih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu samo glasno izrekao ono što je bilo opštepoznato, iako je Priština pokušala da nametne svoju verziju istine.

U interesu građana Kosova je da znaju istinu i da imaju transparentan demokratski sistem

"Kosovo je željelo da nametne svoju zvaničnu istinu, tvrdeći da postoje dobri i loši momci, i da su zapadne zemlje bombardovale loše, a podržavale dobre", rekao je Marti, i dodao da je režim Slobodana Miloševića počinio stravične zločine, ali reći da je druga strana nevina jeste "ogromna laž".

"Istina ne može biti uvijek prijatna"

Prema njegovim rečima, već godinama postoje mnogi izvještaji policije, tajnih službi i međunarodnih agencija o zločinima počinjenim na obje strane i o povezanosti politike i organizovanog kriminala u regionu.

"Moj izvještaj je zabilježio ono što se već znalo. Nisam imao nikakvu ličnu korist, već samo mnogo neprijatnosti. Međutim istina ne može uvijek biti prijatna", objasnio je Marti.

Preporučujemo za Vas