Sudija Ori bez razumijevanja za Mladićevu patetiku

Sudija ga je prekinuo Mladićevo izlaganje objasnivši mu da je u Hagu optužen on - lično, a ne neka republika ili narod. "Predlažem vam da branite samog sebe", poručio mu je Ori
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 18:06h

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, optužen pred Haškim tribunalom za genocid u BiH, na statusnoj konferenciji je naišao na potpuno nerazumijevanje predraspravnog sudije Alfonsa Orija za njegove pokušaje da objasni javnosti kako se u Hagu bori za svoj narod.

"Ja sam u 69-oj godini, imam teške zdravstvene probleme, boriću se da istrajem, jer ja ne branim sebe nego Republiku Srpsku, Srbiju i cio narod... što je više pritisaka - sve sam jači", započeo je s izlaganjem Mladić kada mu je sudija Ori dozvolio da se obrati sudu po pitanju svog zdravstvenog stanja.

No, sudija ga je ubrzo prekinuo objasnivši mu da je pred Haškim sudom optužen on - lično, a ne neka republika ili narod, te da bi bilo bolje da se njegova odbrana skoncentriše na to da Mladić u sudskom procesu obrani sebe. "Predlažem vam da branite samog sebe", poručio mu je Ori.

Mladićevu tiradu kako je Slovenija izbjegla odgovornost ponovo je prekinuo Ori, uputivši ga da se skoncentriše na iznošenje primjedbi o svom zdravstvenom stanju

Njegovu tiradu kako je "gledao kako naša djeca gore pod helikopterima i tenkovima u Sloveniji", te kako je Slovenija izbjegla odgovornost ponovo je prekinuo Ori, uputivši ga da se skoncentriše na iznošenje primjedbi o svom zdravstvenom stanju.

Mladić je sa sudom podijelio kako ima problema s bubrežnim kamencima, prigovorio je što se vidi u kadrovima kamera koje snimaju suđenje, a na koncu je zatražio od sudije da mu, "ako preživi ovu statusnu konferenciju" omogući da "na još nekoliko minuta vidi svoju suprugu koja je u Hagu još jedan dan".

Takođe, tražio je da ga pregledaju ljekari iz Srbije i Republike Srpske.

Ori mu je strpljivo objasnio da su takva pitanja u nadležnosti sekretarijata suda, te ga je uputio da preko svog advokata rješava sve svoje probleme.

Na statusnoj konferenciji razmotreno je niz organizacijskih pitanja u predraspravnom dijelu postupka i rokovima za podneske tužitelja i odbrane.

Predraspravno vijeće još nije donijelo odluku o zahtjevu tužilaštva iz avgusta da se protiv Mladića vode dva odvojena suđenja, prvo za Srebrenicu, a zatim za zločine u drugim dijelovima BiH. Mladićeva odbrana protivi se tom zahtjevu.

Mladić je na koncu zatražio da mu se, "ako preživi ovu statusnu konferenciju" omogući da "na još nekoliko minuta vidi svoju suprugu koja je u Hagu još jedan dan"

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, te za višegodišnji teror nad stanovništvom Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN za taoce.

Mladić je uhapšen u maju ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga je prebačen u pritvor Haškog suda, gdje čeka početak suđenja.

Galerija

Bonus video: