BiH godinu dana bez vlasti, privredna u lošem stanju

Bosna i Hercegovina danas je napunila godinu dana bez vlasti, jer se političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima 3. oktobra 2010. ni do danas nisu uspjele da se dogovore o uspostavilanju vladajuće većine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 13:02h

Do sada su uspostavljene vlade dva entiteta i vlade osam od deset županija u Federaciji BiH.

Novo Vijeće ministara BiH i vlade Hercegovačko-neretvanske i županije Središnje Bosne čekaju dogovor HDZ BiH i HDZ 1990. s jedne strane i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) s druge, pri čemu Savez nezavisnih socijademokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS) u potpunosti podržavaju stajališta dva HDZ-a odnosno njihov zahtjev da dobiju sva ministarska mjesta namijenjena Hrvatima.

SDP i Hrvatska stranka prava (HSP) koje su u koaliciji na federalnom nivou misle da najmanje jedno hrvatsko ministrasko mjesto trebv da pripadne njihovom kandidatu.

Nakon neuspjelog sastanka čelnika šest najvećih parlamenranih stranaka u BiH, održanog prošle nedjelje u Brčkom, postalo je jasno da je osnovni problem u neriješenom hrvatskom pitanju u toj zemlji.

"To dovoljno govori o našem ustvanopravnom uređenju i potrebi da se ono mijenja", izjavio je zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić, komentirišući za "Dnevni avaz" godišnjicu bez nove vlasti u BiH.

Što gore, to bolje

Nikola Špirić, koji već godinu dana u tehničkom mandatu obavlja dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kaže da je glavni problem to što Hrvati nemaju jednaka prava kao Bošnjaci i Srbi.

"Hrvati su zbog toga u situaciji ili da prilike zaoštre kako bi skrenuli pažnju na svoj loš položaj, ili da se predaju i 'iscure' iz BiH", kazao je Špirić banjalučkim medijima.

SDP tvrdi da je trenutna taktika dva HDZ-a svedena na politiku "što gore, to bolje".

"Akcija građana" poziva na proteste

Podsjećajući na neslavnu godišnjicu, nevladina organizacija "Akcija građana" pozvala je danas sve zainteresovane na protest pred parlamentom i Vijećem ministara BiH kako bi na taj način izrazili nezadovoljstvo zbog ponašanja političara.

"Posla ima, svi u ministre", naslov je pod kojim su protestna okupljanja zakazana i u drugim gradovima BiH.

Ovo udružeje je u pozivu na okupljanje podsjetilo kako je nedopustivo da u zakonima BiH ne postoji mehanizam izlaska iz sadašnje krize jer nije predviđena ni mogućnost sazivanja vanrednih izbora.

I nerad košta

Neuspostavljanje vlasti, istakli su, ima i svoju konkretnu cijenu.

U "Akciji građana" su tako izračunali da je tokom protekle godine državni parlament usvojio tek tri zakona, a pri tom je za njegovo funkcioniranje potrošeno 18 miliona konvertibilnih maraka (9 miliona eura).

Još 16 miliona KM (8 miliona eura) je poreske obveznike koštalo finansiranje zajedničkih službi, uključujući i Vijeće ministara u tehničkom mandatu pri čemu su ministri kojima je neočekivano produžen mandat zahvaljujući toj činjenici zaradili ukupno 860.000 KM (430.000 eura) iako nije održana ni jedna sjednica na kojoj su svi oni učestvovali.

U protekloj godini bez vlasti u BiH je bez posla ostalo najmanje 15.000 ljudi, zabilježen je pad investicija od 8,5 posto a država je istoremeno zabilježila 6,5 milijardi KM spoljnotrgovinskog deficita (tri milijarde i 250 miliona eura).

Bonus video: