Sanader odbacio optužbe za ratno profiterstvo

Odbrana je na sjednici vijeća, zatvorenoj za javnost, pokušala da ospori i tezu tužilaštva da je Sanader primio proviziju za kredit
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 14:25h

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odbacio je danas na sudu optužbe da je ratni profiter i izjavio da se borio za Hrvatsku, prenijeli su danas njegovi advokati odbrane.

"S gnušanjem je odbacio tvrdnju tužilaštva da je bio ratni profiter jer se on u to vrijeme borio za Hrvatsku i imao je čin pukovnika", kazao je jedan od advokata Čedo Prodanović, nakon što je Županijski sud potvrdio prvu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, prenose hrvatski mediji.

Prodanović je naveo da je tužilaštvo "u silnoj želji" da se Sanaderu sudi i za djela stara 17 godina koja nije počinio, "posegnulo" za zakonom o nezastarevanju krivičnih djela ratnog profiterstva.

Odbrana je na sjednici vijeća, zatvorenoj za javnost, pokušala da ospori i tezu tužilaštva da je Sanader primio proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od austrijske "Hipo banke".

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je danas u cjelosti optužnicu protiv Sanadera

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je danas u cjelosti optužnicu protiv Sanadera, koja ga tereti za uzimanje provizije od "Hipo banke", a u vezi sa kreditom datim državi Hrvatskoj.

Kako je krivično djelo izvršeno 1994. i 1995. godine, ono potpada pod zakonske akte vezane uz nezastarijevanje ratnog profiterstva, pa će tako Sanader biti prvi optuženi kome će se suditi po tom osnovu.

Bonus video: