U Federaciji BiH negiranje genocida kažnjivo

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH izmijenio je danas zakonske odredbe i omogućio da kazneno odgovaraju osobe koje poriču da je na prostoru BiH tokom posljednjeg rata počinjen genocid.
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Srebrenica, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Srebrenica, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2011. 17:37h

Ovakvim i sličnim izmjenama zakona na nivou države nedavno su se pred državnim parlamentom usprotivili srpski zastupnici.

U prihvaćenom nacrtu dopuna kaznenog zakona FBiH uvedena je odredba prema kojoj je moguće osuditi na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine osobe koje javno poriču genocid ili drugi ratni zločin.

Predlagač ovoga zakona je zastupnik bošnjačke Stranke demokratske akcije Jasmin Duvnjak.

Sličan zahtjev, da se u kazneni zakon BiH uvrste odredbe prema kojima bi se poricanje genocida smatralo kaznenim djelom, nedavno nije prihvaćen u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH, zbog protivljenja zastupnika iz Republike Srpske.

Prema presudi Međunarodnog suda pravde, na području Srebrenice u ljeto 1995. godine počinjen je genocid nad bošnjačkim stanovništvom, ali bosanskohercegovačka strana nije uspjela da dokaže odgovornost vlasti Srbije za najteži ratni zločin počinjen na prostoru Evrope nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Rezolucijom Evropskog parlamenta iz 2009. godine, 11. jul proglašen je evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Bonus video: