Srbija: Uhapšena i saslušana Svetlana Vukajlović

Svetlana Vukajlović, bivša direktorka RZZO, uhapšena sinoć zbog malverzacija prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa 2009, saslušana je u policiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 13:39h

Pored nje, saslušani su i Vladimir Gravara, direktor kompanije "Jugohemija farmacija" i Ljubomir Pavićević, direktor "Detapa".

Njih troje su dali iskaze u prisustvu svojih branilaca i zamjenika tužioca za organizovani kriminal i visoku korupciju.

"Niko od osumnjičenih se nije branio ćutanjem i svi su odgovarali na postavljena pitanja u vezi uvoza vakcina za svinjski grip. Nakon saslušanja su svo troje prebačeni u zatvor u Bačvanskoj ulici", kaže izvor "Blica" upoznat sa istragom.

Osumnjičenima je juče odmah poslije hapšenja određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti sprovedeni kod istražnog sudije.

Oni su osumnjičeni da su umiješani u nabavku ukupno 857.000 doza vakcina za svinjski grip, od kojih je utrošeno samo 154.000, a budžet Srbije je oštećen za 1,6 miliona eura.

U istrazi se provjerava da li je bilo zloupotreba prilikom izbora dobavljača, jer su vakcine umjesto od švajcarskog "Novartisa" mogle da se kupe i od britanskog proizvođača, i to 200 dinara (oko 2 eura) jeftinije po dozi.

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je tender za nabavku vakcina protiv novog gripa sprovodio Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZ ZO) na osnovu odluke Vlade Srbije i da on ni na koji način nije u tome učestvovao.

"Ni na koji način nijesam učestvovao u tenderskom postupku za nabavku vakcina. Imam puno povjerenje u naše pravosudne organe i vjerujem da će oni utvrditi istinu", rekao je Milosavljević za agenciju Beta.

On je naveo da Ministarstvo zdravlja nije radilo tehničke stvari: tender i nabavku vakcina, već da je to radio RZ ZO na osnovu odluka Vlade.

"Kao ministar zdravlja, radio sam isključivo u skladu sa zakonom, odlukama Vlade Srbije i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i većine mojih kolega u Evropi u tom trenutku. Osnovni cilj je bio zaštita stanovništva od pandemije", kazao je Milosavljević.

"Tada niko nije znao kako će se razvijati pandemija", prokomentarisao je nabavku 857.000 doza vakcina od kojih je iskorišteno svega 154.000.

Bonus video: